ОТНОСНО: Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България.

 УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Като представители на обучаващите се във Висшите училища в страната и отчитайки драстичното повишение в броя на заболелите от COVID-19, ние, студентските представители в Национално представителство на студентските съвети, изразяваме своята загриженост и съпричастност.

От началото на пандемията нарастват случаите, в които обучаващи се във висшите училища в страната развиват симптоматика и биват подложени на лечение. Десетки наши колеги от медицинските университети се намират под ежедневен риск от зараза, бидейки доброволци в инфекциозни отделения на болници.

В обсега на нашето внимание е фактът, че част от сънародниците ни подценяват ситуацията, в която се намираме, а немалка част от тях подкрепят хипотезите за конспиративни теории и обстоятелства, които не кореспондират на видимата действителност.

По официални данни бройката на заразените ежедневно нараства, а най-уязвими се явяват хората, от които най-много се нуждаем в момента - медиците. Към днешна дата над 5 процента от инфектираните в България са лекари и медицински работници, а над 20 загубиха живота си в изпълнение на професионалното си призвание.

Като отговорни млади хора считаме, че не е редно да бъдем пасивни наблюдатели на тези процеси. Отстояваме твърдата позиция, че само чрез разбиране, общи усилия и дисциплина можем заедно да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени. Укоряваме проявите на безотговорно поведение и опитите да се омаловажи обстановката, в която се намираме. Считаме, че е задължение на всеки гражданин, без оглед на лични убеждения и нагласи, да спазва необходимите мерки и да съхранява здравето на останалите.

С оглед на изложените обстоятелства, екипът на Националното представителство на студентските съвети в Република България подкрепя напълно заповедта на министъра на здравеопазването от 27.10.2020г., която включва следните противоепидемични мерки:
• Преустановяване на присъствения учебен процес във висшите училища;
• Преустановяване на посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Считаме мерките за необходими с оглед на факта, че нарастването на броя на случаите сред младите хора до голяма степен се дължи на посещението на нощните заведения и клубове, към които до съвсем скоро беше правен реверанс. Логичният ход на събитията изисква на първо време да се ограничат рисковите места, където се наблюдава безконтролно струпване на закрито пространство преди да се премине до рестриктивни мерки спрямо образователните институции. Надяваме се, че взетите мерки ще доведат до нужните резултати, за да можем в най-кратки срокове отново да бъдем в аудиториите и да продължим присъствения учебен процес по един продуктивен и безопасен начин.

Апелираме всички представители на студентската и академична общност в Република България да бъдем отговорни и да даваме добрия пример на българското общество. Хората на науката следва да бъдем трезви, здравомислещи и последователни в действията си, за да насочваме обществото в правилната посока.

Екипът на Националното председателство на студентските съвети в Република България изразява своята солидарност с всички медици на първа линия в битката с вируса. Вярваме, че заедно, чрез воля и общи усилия ще преминем през всички трудности, пред които днешният ден ни изправя!

28 Октомври 2020 година
град София

Оценете
(1 глас)
Прочетена 2461 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…