По данни на Националното представителство на студентските съвети, във висшите училища у нас са записани около 180 000 студенти. По-голямата част от тях са в София. Заради епидемията, знаете, студентите учат дистанционно и повечето от тях са по родните си места. Тези, които са близо до университета си, ще могат да гласуват.

Анна-Мария учи журналистика в УНСС. Макар че може да ходи на лекции от дома си в Костенец е останала в София, защото работи.

"Тъй като съм в София, ще гласувам в София", каза Анна Мария Балабанова.

Студентките книжки на всички в УНСС са електронни. Това оказва се е проблем за студентите, които искат да гласуват.

"Май сме поизпреварили малко останалите дейности в държавата. Електронната студентска книжка е нещо като банкова карта. Липсват другите реквизити, които са на хартиената", каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

За това по указания на ЦИК в деня на вота УНСС ще издава уверения на студентите, които искат да гласуват в София.

"Това не се явява като проблем. За мен лично не е пречка", каза студентката Анна-Мария Балабанова.

"Ще се води регистър на издадените уверения, че те наистина са студенти в университета, за да няма повторения и да не гласува някой по два пъти. Така че всички мерки са взети в това отношение", казва ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Студентите, които не са по родните си места, ще могат да гласуват само с хартиени книжки.

"Трябва да имат заверен семестър в студентската си книжка. Ще могат да отидат в избрана от тях секция да гласуват. Като ще им бъде дадена декларация в СИК, която да попълнят, че не са гласували и няма да гласуват на друго място", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

От Националното представителство на студентските съвети изчисляват, че въпреки епидемията много студенти са в градовете, в които учат.

"Около 65% са в своите населени места. Около 35% са в своите общежития", каза председателят на Национално представителство на Студентските съвети Даниел Парушев.

Студентските съвети ще стартират ифнромационна кампания за вота на 4 април. Заради коронавируса личните карти изтекли до 31 януари тази година се удължават с 6 месеца, напомнят от МВР.

"Хората без да си извадят удостоверение, че са подали вече документи не е необходимо. Могат да гласуват с тези документи, чийто срок е изтекъл", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

 

Оценете
(1 глас)
Прочетена 3333 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…