Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ще инициира да се направи анализ за условията на обучение и спорт във всички 51 висши училища у нас - държавни и частни. Това каза за БТА председателят на НПСС Ангел Стойков, попитан какви теми са обсъдени и какви решения са взети от Общото събрание на НПСС, което се състоя в Медицинския университет в Пловдив.

На заседанието на Общото събрание обърнахме внимание и на материалната база в университетите, и коментирахме да се направи анализ, за да се разбере какви са условията за обучение и спорт на студентите във висшите училища у нас. Трябва да се намери финансиране за подобряване на условията не само в студентските общежития, както е осигурено за ремонти в тях, но и за базите на университетите, за аулите и аудиториите, в които се обучават колегите ни студенти, каза Стойков.

Националното представителство на студентските университети ще инициира такъв анализ, който да се направи и с помощта на Студентските съвети в университетите, за да може да се събере точна и ясна информация. Също така трябва да бъдат въвлечени и ректорските ръководства на университетите, за да съобщят те от какво имат нужда, до момента какво е направено и какви финанси те са "влели" в съответния университет, коментира председателят на НПСС.

От този анализ трябва да стане известно при какви условия се обучават студентите в тези 51 висши училища в страната, каза Стойков, попитан дали този анализ ще обхване и частните университети, а не само държавните. В частните университети също има Студентски съвети, които също се вълнуват от условията и базата, в която се обучават студентите им, обясни председателят на НПСС.

В този анализ ще бъде включена и възможността студенти със специални образователни потребности (СОП) да се обучават в университетите, каза Ангел Стойков. "Събираме информация и тя е, че не са много университетите в страната, които са напълно пригодни за обучение на студенти със СОП. Тук не става въпрос само за рампи, а и за табелки с брайлова азбука, за да могат тези студенти да се ориентират къде се намират съответните зали в университетите. Сега незрящите студенти влизат в университета и ако има добър колега, или добри служители в него, могат да ги насочат. Но самостоятелно те по никакъв начин не могат да се ориентират", каза Стойков.

От НПСС искат стипендиите да станат 125 процента от минималната работна заплата

"На заседанието на Общото събрание на НПСС беше дискутирана и темата за стипендиите, и нашето намерение е те да станат 125 процента от минималната работна заплата за страната. Искаме да имаме и срещи с редовното правителство, и се надяваме да има такова, както и с новата парламентарна комисия по образованието, и с Министерството на образованието и науката. Целта е да коментираме не само увеличението на стипендиите като размер, а и увеличаването на горната и на долната граница на студентските стипендии, за да могат колегите ни да имат по-голяма мотивация да се обучават", каза председателят на НПСС.

"Искането ни за стипендиите да са 125 процента от минималната работна заплата зависи от това кога ще влязат в сила, защото сега докторантските стипендии са 150 процента от минималната работна заплата. Към днешна дата тези пари се равняват на 1227 лева, но това е така, защото от 1 април решението влезе в сила и започнаха да се получават 12 месеца назад. Това означава, че се получават три месеца от 2024 г. и девет месеца от 2023 г.", обясни Ангел Стойков.

Той коментира, че от НПСС не искат само пари, а искат и добри условия, в които да се обучават студентите, за да се задържат младите хора, които искат да продължат обучението си във висшето образование и да останат в България.

Сега минималният размер на стипендиите е 120 лева, а максималният размер е 200 лева. Всички тези искания ще ги отправим към "новото правителство и към новия парламент", заяви Стойков.

Той съобщи, че в заседанието на Общото събрание са участвали представители на Студентски съвети от над 30 висши училища и заедно са посетили детска клиника към Медицинския университет в Пловдив, където са подарили детски книги и балони на децата в нея.

За ремонтите на студентските общежития

За ремонтите на студентските общежития Ангел Стойков каза, че повечето университети в момента подготвят своите обществени поръчки. "До края на февруари 2025 г. всички университети трябва да са сключили договори с изпълнителите си, за да могат да започнат техните ремонти. Тези, които вече имат такива сключени договори, могат да започнат първите ремонти, но този път няма да има стопроцентови авансови плащания към всички фирми, а ще има направен разход - изплатен разход. Всяка една фактура, която бъде представена, като направен разход, ще бъде одобрявана от министерството и ще бъде изплащана", обясни председателят на НПСС.

Основните градове, в които през това лято ще има ремонти в студентските общежития, са София, Пловдив, Велико Търново, Варна. Тези градове са големи и в тях има университетски центрове с повече студентски общежития.

Няма да има загуба на средства за ремонтите на студентските общежития, програмата се изпълнява, увери председателят на НПСС.

През февруари т.г. новоизбраният председател на НПСС Ангел Стойков каза за БТА, че от НПСС ще изискват да има и сериозен контрол за изпълнението на програмата за саниране и ремонт на студентските общежития в периода 2024-2026 г., за който са предвидени 200 милиона лева. Те са разпределени по програмата и сега, за първия й период - около 20-25 университета, ще имат възможност да подобрят условията за живот в студентските си общежития, а с останалите средства по програмата ще продължат да се обновяват сградите в тях, каза тогава Стойков.

На заседанието на Общото събрание сега разгледахме и правилника на организацията, като го актуализирахме с различни промени в Закона за висшето образование, които са се случили. "Изчистихме" и процедурите, които са за избиране на ръководните органи, тъй като последната промяна в правилника на НПСС е от 2016 г., съобщи Ангел Стойков.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 507 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…