Матурите вече минаха и над 50 хиляди зрелостници ще трябва да решат дали да продължат образованието си или да се насочат към професионална реализация. Пред Bulgaria ON AIR проф. Сергей Игнатов коментира, че преди 30 години неща са били малко по различни.
“Имаше петилетни планове и там нещата бяха ясни. Сега много често плановете и желанията на държавата в лицето на министерството се разминават с желанията на зрелостниците, тъй като те живеят в друго време и невинаги ги интересува какво точно иска пазарът на труда в дадения момент. Държавата е силна със силни индивиди. Държавата осигурява своето задължение да предостави възможност за образование. От тук нататък се разминават изключително много", заяви бившият министър на образованието в студиото на "България сутрин".

Според Игнатов страната ни е едно от местата в Европа, в които IT секторът е развит на добро ниво. “Всеки, който иска да получи развитие в тази област, се замисля дали да замине. Ние не предлагаме такива върхове, които те биха постигнали отвъд Океана. Но в тази сфера България представя изключително добри условия. Ние сме едно от добрите места в Европа. Има области, които правят първи стъпки, не са развити, поради което хората предпочитат първо да получат образование в чужбина, в което няма лошо. Те ще се върнат, ще донесат тази култура. Опитът показва, че тези общества, които преди нас са преживели кризисни моменти, населението се завръща", допълни Игнатов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според бившния министър в страната ни има широк достъп до висше образование. Въобще, от 60-те години насам има масовизачция на образованието. “След Втората световна война настъпват много драматични промени. Тогавашната левица, западната, пробутва тази идея за масовото образование. Това нещо води до един хаос, който изисква пренареждане на програмата. Започва масово да се потребява образованието, все едно хората влизат в ресторант. Това нещо дойде при нас с колапса на комунизма. Само че съвпадна с глобализацията. Изведнъж университетите започнаха да се състезават помежду си и стана като на Олимпийски игри", коментира Игнатов.

Професорът е категоричен, че висшето образование не трябва да е безплатно. “Когато образованието е безплатно, това е едно евтино образование. Минимален процент от субсидията, която получава държавата, отива за наука. Всичко отива за заплати, за социалните разходи. Ако искаме не да бъдем отново велика държава, но поне да имаме достоен живот, не можем да искаме да сме евтини хора. Висшето образование е много скъпо нещо, а науката в световен мащаб става все по-скъпа", каза още бившият министър.
Източник: ДнесБГ

 

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 261 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…