За втора поредна година в България се твори история. Досега никой по света не е полагал целенасочено усилие да вдъхнови талантливите младежи на една нация и да ги срещне очи в очи в бъдещето. Но у нас точно това ще се случи по време на инициативата Webit.X. Това обявиха на съвместна пресконференция председателят на Webit.Foundation д-р Пламен Русев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България проф. д-р инж. Любен Тотев.

Webit.X ще бъде най-голямата в света платформа за вдъхновяването на цвета на нацията. Събитието ще се осъществи от 18:30 часа на 14 май в Зала 1 на НДК като част от програмата на Webit.Festival Europe 2019 - най-големият фестивал за иновации, дигитални технологии и предприемачество на континента.

В рамките на Webit.X, българските ученици и студенти ще имат възможността да се докоснат до невероятни технологии и да видят с очите си роботи с изкуствен интелект, летателни апарати на бъдещето и да чуят безценни съвети от създателите им. Тук можете да видите видео от миналогодишното издание на инициативата.

Webit.X се осъществява съвместно с Министерство на образованието и науката и е под патронажа на министър Красимир Вълчев. МОН ще селектира и награди най-трудолюбивите и успешни ученици на България, докато Министерството на младежта и спорта ще подпомогне проекта логистично. Съветът на ректорите и Националните студентски съвети от своя страна ще подберат най-добрите и успешни студенти от страната.

"Никой никога в историята не е правил нещо подобно. 3000 деца от цяла България ще видят бъдещето с очите си. Ако ние можем да променим бъдещето на само едно дете в България и то да направи т.нар. Moonshot (изстрел към Луната - б.р.), това ще бъде уникално постижение. Уверявам ви, че няма да бъде само едно дете", заяви изпълнителният председател на Webit.Foundation д-р Пламен Русев.

По думите му екипът на Webit осъзнава, че не може да накара на сила някой да направи нещо за своето бъдеше, но вярва, че може да го вдъхнови да мечтае и така да направи своя живот и живота на много други хора по-добър.

Именно това е причината за създаването на проекта Webit.X - за да вдъхнови бъдещето на България. Той изрази благодарност, че фондация Webit не е сама в тези усилия и посочи успешната работа на държавните институции, ангажирани с инициативата.

Поради огромния успех на последното издание на фестивала, този път той ще се проведе в Националния дворец на културата. Webit.Festival е толкова голям, че в целия район пред НДК ще бъдат построени допълнителни съоръжения, за да посрещнат хилядите гости на събитието. Webit очаква да посрещне 15 000 посетители от 120 държави. На сцените ще се качат над 450 лектори, сред които можете да откриете топ предприемачи, политици, учени, инвеститори и представители на стартиращи компании.

Целта на Webit е не само да създаде контакти между системите от иноватори и предприемачи, но и да вдъхнови едно по-добро бъдеще за България, Европа и Света. Общата цел с МОН е да се предостави на цвета на нацията - отличните ученици и студенти - достъп до най-новите технологични изобретения в света.

Министерството на образованието заедно със Студентските съвети и Съвета на ректорите организираха избора на тези млади и талантливи хора и ще ги доведат в НДК, а Webit ще ги запознае с бъдещето и ще им разкаже как да бъдат по-успешни в него утре.

"Webit може да вдъхнови учениците за развитие на техните интереси и способности във важни технологични направления, като изкуствен интелект, блокчейн, биотехнологии, биоинженерство и безброй много други интердисциплинарни науки. Това са само част от безкрайно важните трансформации, които предстоят", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той изрази надежда, че младите хора, които ще посетят Webit.X ще се мотивират да мечтаят и да бъдат проактивни в създаването на бъдещето си, защото то принадлежи на образованите хора, които имат дигитални умения.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 3439 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…