В периода 17юни – 1 юли гръцката местност Олимпия бе домакин на 57-мата сесия на Международната олимпийска академия. Форумът е световен научно-образователен и възпитателен център, защитаваш и разпространяващ Олимпийската идея.

МОА е създадена по идея на Барон Пиер дьо Кубертен, като се провежда ежегодно от 1961 г. в местността Олимпия, Гърция. Основната мисия на Академията е да дава възможност, на млади хора от целия свят, пленени от Олимпийската проблематика, да обогатяват своите знания, изказват мнения, дискутират и обменят опит.

На тазгодишната сесия взеха участие 153-ма младежи от 88 страни. България бе представена от двама студенти от Национална спортна академия „Васил Левски“: Ива Радкова, студентка 3 курс УФ и Ганчо Проданов, докторант ТФ.

Основната тема на сесия бе "Управлението в спорта и Олимпийското движение", един от най-важните въпроси на Олимпийското движение, а неин специален предмет - "Етика, образование и управление в Олимпийското движение".

Участниците имаха удоволствието да посетят музея и величествения хълм на Атинския Акропол, докоснаха се до археологическия комплекс „Делфи“ и до сърцето на Древните олимпийски игри – Олимпия.

В лекционната част на сесията 12 професори и спортни специалисти изнесоха лекции, свързани с основните теми на сесията.

Сесиите в Олимпия се отличава с това, че дават възможност за пълноценна изява на всички участници в образователни, дискусионни, спортни и творчески дейности.

Всички участници бяха разпределени в 12 работни групи, в които обсъждаха и даваха предложения по темата на сесията. Ива Радкова и Ганчо Проданов имаха възможността да представят модела на работа на Националната олимпийска академия и работата на част от Олимпийските клубове в страна. Това бе оценено високо от представителите на всички останали държави.

По време на социалните вечери, на които всяка държава представя своя културна програма, нашите представители изпълниха български народни хора.

Международната олимпийска академия, за пореден път доказа, че има изключителна роля за развитието на олимпийското възпитание и образование като успява в рамките на две седмици от над 150 непознати младежи да създадат непредходни приятелства, основани на честност и доблест, уважение и разбирателство, отговорност и взаимопомощ.

Източник: НСА

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 1347 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…