България отново с представител в ръководството на Европейския студентски съюз

Националното представителство на студентските съвети в Република България отново е част от ръководството на Европейския студентски съюз.
Нора Ангелова от Химикотехнологичния и металургичен университет е избрана за член на Изпълнителния борд на Европейския студентски съюз. Това се случи на проведеното 86-то Общо събрание на ESU в Женева, Швейцария. С абсолютно мнозинство делегатите от цяла Европа избраха Нора за член на ръководството на ESU в следващата една година. Предстои да бъдат определи ангажиментите на състава на Изпълнителния борд в следващата седмица.
В събранието, което се проведе в Женева, Швейцария от българска страна участваха Ангел Стойков – председател на Националното представителство на студентските съвети, Йоана Йосифова – Зам.-председател на НПСС, Йордан Блажев от Изпълнителния съвет на НПСС, Нора Ангелова – съветник на НПСС и Станимир Бояджиев – представител на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Избора на Нора Ангелова за член на борда на Европейския студентски съвет е изключително важен за страната ни, защото гарантира пълноправното ни участие в работата на ръководството на ESU, коментира Ангел Стойков пред делегатите. Този избор е трети поред за НПСС и страната ни в ESU. През 2011 година в Изпълнителния борд на Европейски студентски съюз за първи път НПСС има свой представител. Това е Калоян Костадинов - студент от Висше училище по мениджмънт. През 2021 година България има избран отново представител в управителния орган на Европейски студентски съюз – Станимир Бояджиев, студент по право от Русенски университет „Ангел Кънчев“.
ESUПоследният, трети представител на НПСС в Управителния борд на Европейския студентски съюз е Нора Ангелова. Тя е избрана в навечерието на двадесет и пет годишнината от учредяването на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Изборът е в резултат на водената последователна политика на ръководството на НПСС в последните години, както и личните качества, които притежава Нора Ангелова, каза Ангел Стойков.
Инж. Нора Ангелова е родена в гр. Лом. Средното си образование завършва в ПГПЧЕ “Петър Богдан” - Монтана с езиков профил - английски и испански език през 2016 година. Завършва ОКС Бакалавър през 2020 година в ХТМУ и ОКС Магистър през 2022 година със специалност „Фин органичен синтез”. Придобива също ОКС Магистър със специалност “Учител по химия” в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 2022 година. В момента е докторант в катедра “Органична химия” на тема “Дизайн, синтез и изследване на пептиди с билогично действие” в Химикотехнологичен и металургичен университет. Член е на Изпълнителния съвет на НПСС в мандати 2020-2022 година и 2022-2024 година. В международната комисия на НПСС е от 2021 година. В момента е делегат на ХТМУ в НПСС. Представя България в Общото събрание на Европейския студентски съюз от 2022 година.
В студентските си години активно се занимава със студентски политики. Била е Председател на Студентски съвет при ХТМУ. Работила е активно с еразъм студенти и студентска мобилност като Президент на секция ХТМУ към Erasmus Student Network (ESN) от 2019 до 2021 година.
През 2021 година е отличена от Съюза на химиците в България с награда “Най-добра дипломна работа по химия, защитена през 2020 в България”, Първо място в секция “Химични науки” в Постерна сесия за студенти, докторанти и млади учени в ХТМУ – 2019 година. През 2022 година е отличена от Ръководството на НПСС за активната и работа в националната студентска организация. През 2024 година получава почетно отличие за принос към развитието на НПСС.
Като член на международната комисия активно работи за представляването на българската студентска общност на европейско ниво, възможности за мобилност, ЕРАЗЪМ+.

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…