Съдът категоричен. Базата на НСА в Несебър остава на висшето училище

Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) решиха, че собствеността върху имота на учебната база по водни спортове на Национална спортна академия "Васил Левски" в Несебър е защитена. Решението дойде след като години наред преподаватели, студенти и общественици водиха неспирна борба за защита на територията на НСА в Несебър от реститути, които се бяха прицелили в апетитните терени, част от водната база на висшето училище.

С Определение № 31/16.01.2018 г. ВКС потвърди решенията на Несебърски районен съд и на Бургаския окръжен съд. Според документите ответниците по делото за реституирания имот не са собственици.

Въпросният парцел се намира на самия плаж на базата и е с площ от 2 667 кв. м.
Спорът за терените на базата се води от преди 2011 година. Истинският съдебен спор започна през 2012 година. Тогава незаконно в учебния комплекс нахлуха тежки изкопни машини. При нахлуването беше разрушена важна за функционирането на спортната база инфраструктура. Тогава инициативен комитет от студенти, преподаватели и бивши възпитаници остро възразиха, включвайки се в национален протест, за да защитят базата на НСА в Несебър.

В отговор на погазването на публичната държавна собственост студенти и преподаватели от академията, денонощно охраняваха територията от нови посегателства. Ескалиралото напрежение доведе до сблъсъци. Студенти бяха бити с метални пръти, а баталните сцени предизвикаха силен обществен отзвук на възмущение и порицание.

Резултат с изображение за базата на нса в несебър протест

Националното представителство на студентските съвети обяви национален студентски протест, в който се включиха всички представители на студентската общност. От организацията изпратиха през 2012 година студенти, които застанаха на пътя пред работните машини. В София се организира национален протест, в който участваха хиляди студенти и преподаватели.

Студентският съвет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" се обяви срещу посегателството над студентската база в репортаж излъчен по bTV, окупирайки вече започналите изкопи. След редица заплахи от страна на реститутите към студентските представители, НПСС обяви категоричното си решение, че този казус трябва да се реши в полза на обществото и висшето училище.

След серия от протести и окупиране на входовете на Министерски съвет от недоволните, правителството прие решение за Националната спортна академия (НСА), с което се запазва целостта на Водната учебна база на НСА „Васил Левски", намираща се между Равда и Несебър - обект с национално значение.
Тогава Премиерът Бойко Борисов каза пред министрите на правителственото заседание: „…искрено се надявам хората от съдебната система да ме разберат правилно, както и кабинета, че това се оказва опасен прецедент".

Сега върху този имот е построена сграда с апартаменти, разпродадени на български и чуждестранни граждани. Те не подозират за извършените противозаконни действия от страна на поземлена комисия, община, и др. институции.
Парцелът на НСА „Васил Левски“ в Несебър има особено значение за дейността на базата. Той е в центъра на комплекса и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове и е обявен от Министерски съвет за обект от национално значение за България.

Националното представителство на студентските съвети изразява задоволство от решението на Висшия касационен съд, което приема за правилно и в полза на националните интереси на страната. НПСС и в частност ръководството на организацията винаги са били на страната на НСА във водените спорни моменти, които касаят собствеността на базата на висшето училище в Несебър.
Ръководството на НПСС изказва благодарност на всички участници в процесите, които застанаха на страната на правдата в този казус и защитиха интересите на НСА и студентската общност.

 

 

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…