Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Варна“. Общо седем са новите почетни граждани на Варна.

С престижното звание ще бъдат удостоени още певецът Филип Киркоров, бившият ректор на Техническия университет във Варна проф. д.т.н. инж. Асен Недев, председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, шампионката Елица Янкова, археологът проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов и бившият кмет на район „Приморски“ Пламен Градинаров. Това реши на свое заседание варненският общински съвет.

Проф. Анна Недялкова е удостоена със званието за издигане престижа на Варненския свободен университет. Тя е учредител на Асоциацията на българските частни висши училища и активен член на български и международни професионални организации и сдружения. Носител на редица почетни национални и международни отличия, сред които почетен знак на президента на Република България, награда „Варна“, „доктор хонорис кауза“ на университета Алмамер във Варшава, Полша и др. Тя е първият ректор на български университет, приет за пълноправен член на Клуба на ректорите на Европа.

Филип Киркоров получава признанието за безспорния му принос за популяризиране на Варна и България по света. Проф. Асен Недев е отличен за дългогодишната му работа и научните му постижения, както и за издигане авторитета на Техническия университет. Елица Янкова се удостоява за успехите й в областта на свободната борба и приноса й в развитието на варненския спорт. Бившият общински съветник Пламен Градинаров, който тази година навършва 70 години, е отличен за заслугите му към военноморското дело на България и обществената му дейност.

Д-р Милен Врабевски получава признание за приноса му в българската култура и образование като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. Проф. Казимир Попконстантинов ще получи отличието за заслугите му като университетски преподавател, археолог медиевист и епиграф.

Удостоените със званието „Почетен гражданин на Варна“ се вписват в Почетната книга на Общината. Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и парична награда.

По традиция званията ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август.

Оценете
(2 гласа)
Прочетена 2158 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…