На фона на нарастващия риск на 30 март Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение днес Европейската комисия прие последни предложения за извънредни мерки. Те са в областта на програмата "Еразъм+", координацията на социалната сигурност и бюджета на ЕС, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

 С предложените мерки ще се гарантира, че в случай на сценарий без споразумение:
- младите хора от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата "Еразъм+" към 30 март 2019 г., могат да завършат своя престой, без да го прекъсват;
- органите на държавите - членки на ЕС, ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта (самостоятелната заетост) или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, например пенсиите;

Това означава например, че ако преди Брекзит гражданин на някоя от 27-те държави - членки на ЕС, е работил 10 години в Обединеното кралство, този период трябва да бъде взет предвид при изчисляването на неговите пенсионни права от компетентните органи на държавата - членка на ЕС, в която се пенсионира.

Защита на правата на участниците в програмата „Еразъм+“
На 30 март благодарение на тази програма във Великобритания ще има 14 000 млади хора от останалите 27 страни от ЕС. Сред тях са студенти, стажанти в сферата на висшето образование и професионалното образование и обучение, учащи се младежи и служители от образователната система. В 27-те държави, оставащи в Съюз, ще има 7000 участници в програмата от Обединеното кралство.

При „Брекзит“ без споразумение те няма да могат да завършат обучението си по програма „Еразъм+“ и е възможно след това вече да не отговарят на условията за отпускане на безвъзмездни средства. Целта на предложението е това да се преодолее и да бъде гарантирано, че при такъв сценарий студентите и стажантите в чужбина, участващи в „Еразъм+“ към 29 март, да могат да завършат обучението си. Да продължат да получават съответното финансиране или безвъзмездни средства.

Еврокомисията отбелязва, че тези мерки няма и не могат да смекчат цялостното въздействие от сценарий без споразумение, те не компенсират по какъвто и да е начин липсата на готовност и не възпроизвеждат максималните ползи от членството в ЕС, нито благоприятните условия на преходен период, както е предвидено в споразумението за оттегляне.

Те са временни, имат ограничен обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС. В тях са взети предвид проведените с държавите членки обсъждания.

Източник: Дневник

Оценете
(1 глас)
Прочетена 4652 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…