Студентите днес се сблъскват с редица проблеми през последните месеци. Един от тях е скокът в цената на тока за общежитията, който се е повишил 3 пъти.

"Ние поставихме няколко питания към Министерството на образованието, Министерството на енергетиката и омбудсмана. Три пъти повече заплащат студентите. Само в края на 2020 г. в сравнение с тази се е заплащало по 80 лв. на мегаватчас. В момента е 250 лв. на мегаватчас и това е с компенсацията от държавата. Ако я нямаше тази компенсация, със сигурност това щеше да е в пъти повече", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че са направили няколко искания към Министерството на енергетиката и трябва да има законови промени, като определят общежитията като битови потребители, защото там хората не се занимават с бизнеси и не печелят от това.

"Има решение. Трябва ректорите да бъдат активни, да направят своите запитвания и това ще бъде полезно, защото в момента наистина е сложна ситуацията", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че има студенти, които плащат различна сметка за ток, защото има общежития, които не са ремонтирани от деня на построяването им. Те са с дървена дограма и студентите трябва да се отопляват в тях с печка, но когато включат своя уред, сметките им се покачват драстично.

"В момента на територията на държавата има 154 общежития. Близо 100 са в прилично състояние, защото през 2020 г. бяха отпуснати финансови средства от държавата, и остават 50. 50 хил. студенти живеят в общежития, които не са в добро състояние. Те в момента заплащат голяма сметка за ток, защото общежитията не са ремонтирани. Спасението е единствено да не влиза сняг в стаите и с тиксо да си облепиш прозореца", категоричен е Парушев.

Той обясни, че са поставили въпроса и пред министър Пеканов за отпускане на средства от Плана за възстановяване за студентски общежития.

"Преди 2 години, когато бяха отпуснати средства, бяха ремонтирани над 20 блока. Близо 10 хил. студенти в момента живеят в по-добри условия и няма разлика дали си в хотел или в това общежитие. Там наемът е малко по-скъп, но е много хубаво, защото всичко е ново", обясни Парушев.

Той коментира темата с украинските студенти, като каза, че са поставили няколко искания към всички ректори, за да могат да направят нещо положително за тях – например да не заплащат семестриални такси и общежития, както и да получават купони за изхранване.

Източник: Dnes.bg

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1181 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…