За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината пари от гарантираните студентски кредити. Въпреки гарантираните за тази година 40 милиона лева, високите лихви отблъскват студентите.
Александър Узунов от Националното представителство на студентските съвети каза пред БНР, че въпреки гаранцията процесът на отказ от банките за кредит е малък, но и кандидати няма много заради високите лихви - седем процента. Узунов казва, че ако лихвата е три процента може кредитите да станат по привлекателни.

"Седем процента по-скоро говорим за един потребителски кредит, а не за студентски кредит. Лихвата е изключително висока и трябва да бъде редуцирана около 3 процента, максимален вариант. За да се постигне това е нужно държавата да действа по-активно, а банките да бъдат по-гъвкави".

Според експерта от сайта "Моите пари" Иван Стойков малко вероятно е лихвите да бъдат намалени.

"Икономическата обстановка в нашата държава е такава, че тези студенти след време може да не си намерят работа или пък достатъчно добре платена работа. Знаем какво е нивото на безработица в нашата страна, знаем какви са доходите".

За 11 години държавата е погасила дълговете на 1 274 студенти. Сумата е в размер на над 5,6 млн. лева.
За този период обаче успява да си върне по-малко от половината - около 2,1 млн. лева.

За 2021 година държавата е гарантирала 40 милиона лева за студентски заеми пред осем от 18-те банки.

Иван Стойков припомни, че извън студентските кредити, покрити от държавата, има и такива, които може да се договарят с банките. Те са близки до стандартното потребителско кредитиране. По –гъвкави са – може да се ползват за финансиране на други студентски дейности, освен за такси. Но действат правилата на банките за гаранции. - като поръчителствата.

Според експерта статистика за този тип кредити може и да няма, дори и в БНБ, защото тя отчита общо кредитите като потребителски, но не и с каква цел са отпуснати.

Източник: БНР

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1083 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…