От ръководството на Националното представителство на студентските съвети настояваме да има увеличение на стипендиите за студентите и докторантите, обяви Даниел Парушев. Искаме стипендията за студентите, за която в момента минималният праг е 85 лева, да стане 100 лева, а максималният й праг, който е 180 лева, да стане 200 лева, уточни председателят на НПСС.

Разписали сме такива искания, които ще ги предоставим на Министерството на образованието и науката. Настояваме също докторантската стипендия, която в момента е 500 лева, да се обвърже с минималната работна заплата, заяви Парушев. Той коментира, че няма как да се прави наука и да имаме образовани преподаватели и докторанти, с такава стипендия, защото младите хора ще предпочетат да работят в частните фирми за по-висока заплата.
Обсъждахме със Студентския съвет на Нов български университет и студентите от частните висши училища у нас да могат да получават държавни стипендии, тъй като те получават сега стипендии само от общините, каза Даниел Парушев. Той обясни, че в община Бургас са били отпуснати 100 общински стипендии. Искаме и студентите от частните университети да имат право на държавни стипендии, ако имат висок успех, каза председателят на НПСС.
Той заяви, че много важен е и въпросът за кредитирането на студентите. Искаме лихвеният процент, който в момента е 7 процента, да се намали на 3 процента, но е необходимо да се промени Законът за студентското кредитиране. Това обаче може да го направи новият парламент, когато бъде създаден, обясни Даниел Парушев.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 2895 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…