Студентите искат по-ниски наеми на общежитията за този и следващия месец. Те припомнят, че през март миналата година, когато всички университети минаха онлайн, в голяма част от висшите училища мярката бе приложена и настояват отново за това.

Заради дистанционната форма на обучение блоковете в Студентски град продължават да пустеят и така ще бъде поне до края на януари.

"Едва една пета от студентите си живеят във всичките общежития към УНСС. Доста от тях си работят, може би това ги е принудило да си останат вкъщи или по-скоро се притесняват за състоянието на своите близки и родители, затова използват нашите общежития", заяви зам.-изпълнителният директор на поделение ССО към УНСС Пламен Пенев.

Затова от Националното представителство на студентските съвети настояват за намаляване на наемите с 50% за януари и февруари.

"Това е изключително наложително, предвид ситуацията, трудната година, която беше 2020 и тази, която стартира. Много хора останаха без работа, родителите изпитват изключително голяма трудност", каза председателят на НПСС Даниел Парушев

Искането вече е изпратено до министъра на образованието Красимир Вълчев, както и до всички ректори на висши учебни заведения.

"Всичко това зависи от министъра на образованието, в частност за няколко висши училища, които са в България. Това са Великотърновският, Русенският, Тракийският, също така и Шуменският университет - тези, които са към ССО", допълни той.
Висшите училища обаче трябва да вземат решението автономно. Така например в Университета по национално и световно стопанство е решено наемите за този и следващия месец да бъдат намалени с 25 %.

В Югозападния университет в Благоевград наемите за януари също са редуцирани, а в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" не се плащат за двата месеца.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 377 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…