Много от университетите намаляват таксите за общежития за своите студенти, е съобщил за вестник "Сега" председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев. Все повече стават и висшите училища, които провеждат предварителни кандидатстудентски изпити онлайн и мислят за дигитализиране и на останалите си изпити.

Намаляването на таксата за общежитие бе едно от исканията на НПСС, които наскоро бяха изпратени до Министерството на науката и образованието (МОН) и до университетите в страната. Оттам настояха срокът за плащането на наемите за студентските общежития да бъде удължен с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредно положение, считано от 13 март, както и студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които не обитават общежитията си от 1 април, да получат 50% намаление на наемите си за април и май, както и да не плащат за консумативи през това време. Много университети са се съгласили с предложението.

Университетите, чиито общежития се управляват от "Студентски столове и общежития", са намалили с близо 45% наемите, информира Парушев. Сред тях са Русенският, Великотърновският, Тракийският, Аграрният, Университетът по хранителни технологии и др. По-ниски такси са разрешили и висши училища, чиито общежития се управляват от самите университети - УНСС например е намалил с 50 на сто наемите, а Софийският университет изцяло ги е премахнал за периода на извънредното положение. Студентите в Свищовския университет също ще плащат половин такса за общежитие за периода на извънредното положение. По-голяма част от останалите висши училища обаче са запазили същите наеми.

В някои висши училища вече са започнали и разговори евентуално за удължаване на летния семестър с 30 дни, както са препоръчали от НПСС. "Може би само 10% от университети ще пристъпят към тази мярка. Става дума главно за медицинските университети и тези по изкуствата, на които 60% от занятията са практика", казва Парушев. По думите му все пак всяко висше училище трябва да прецени действията си според своята специфика - не всички специалности от даден медицински вуз например ще имат нужда от удължаване на семестъра, университетите по изкуствата също са предприели гъвкави решения - например са изтеглили по-напред теорията, която е била предвидена за края на семестъра.

Все повече стават и висшите училища, които организират предварителни кандидатстудентски изпити онлайн. Сред тях са Техническият университет в София, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна и др. Все повече сред университетската общност се говори и за дигитализиране на целия процес, т.е. освен за дистанционно обучение, каквото вече се провежда навсякъде, и за онлайн изпити - както редовни за студентите, така и за прием на кандидат-студенти.

Следвайте ни във Facebook

Много от университетите са създали и спешен телефон, на който студентите могат да получават отговори на различни въпроси, свързани с изпити, стажове и др. Подобни телефони има в СУ, УНСС, Икономическия университет във Варна, Русенския, Търновския и други университети, като в някои от тях те са съществували и преди извънредното положение. Доста университети са създали и рубрики с най-често задаваните от студентите въпроси.

Източник: Дневник

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1076 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…