Ректорите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и на Бургаския свободен университет вече определиха своите квоти за тази година и ги изпратиха до комисията за разглеждане Новата общинска програма за стимулиране на най-добрите студенти в бургаските висши учебни заведения - "Успешни студенти", бе приета на последното заседание на Общинския съвет в Бургас.

Тя дава възможност на студенти в редовна форма на обучение, които имат минимален успех от 5.00 и участват в национални и университетски научноизследователски проекти, да получават семестриални стипендии. Така програмата предоставя още по-равноправно разпределение на финансовия стимул между студентите, не толкова от изучаваната специалност, а според постигнатите от тях резултати.

Новостите в програмата са няколко. Разширяват се направленията, които дават право на стипендии на успешните и дейни студенти. Така например, освен сектора на Информационните технологии, в програмата вече са включени направления и специалности, като "Право", "Технически науки", "Електроснабдяване и електрообзавеждане", "Икономика, администрация и управление", "Икономика и маркетинг на туризма", "Международни икономически отношения", "Бизнес администрация", "Педагогика", "Психология" и други.

Освен това, стипендиите ще се разпределят не според семестриалните такси, а на база брой на студентите в приоритетни професионални направления, които ще се разпределят на квотен принцип. Квотите ще се определят от ректорите на бургаските висши учебни заведения и ще бъдат разглеждани от специално назначена експертна комисия, преди да бъдат изпратени за одобрение от кмета.

Ректорите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и на Бургаския свободен университет вече определиха своите квоти за тази година и ги изпратиха до комисията за разглеждане. До края на април програмата и квотите ще бъдат утвърдени от кмета и ще влязат в сила. Веднага след това студентите ще могат да кандидатстват с успеха от първия /зимния/ семестър за семестриалната стипендия, която да получават през новия семестър. В случай че квотите от дадена специалност бъдат незаети, след решение на комисията, средствата могат да бъдат пренасочени и разходвани за други специалности.

Освен много добрият и отличен успех на студентите, от значение вече ще бъдат постижения на студентите в областта на образованието, науката и изкуството, участия в проекти, научна дейност и други.

Право да кандидатстват по програмата имат студенти, обучаващи се в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен "Бакалавър" или по специалност, за която се предвижда обучение само за степен "Магистър".

Студентите, които ще бъдат приети в 1 курс през септември също ще могат да получават стипендии въз основа на успеха и участието им в олимпиади, непосредствено преди постъпването им в университета. За всички останали студенти - 2, 3 и 4 курс, важи успеха от предходния семестър. Тези, които се обучават едновременно по две специалности /основна и допълнителна/ ще могат да кандидатстват само по основната специалност.

Важно е да се знае, че кандидатстването ще се извършва след записване за първи или следващ семестър, а семестриалната стипендия се отпуска за един семестър. Студентите, кандидатстващи за финансовото подпомагане от Община Бургас, трябва да подадат заявление по образец /Приложение No2/ и да приложат посочените в него документи. Документите ще се подават в деловодството на Общината, в срок до 1 месец от записването на студента за първи или следващ семестър.

Студентите ще губят правото си на стипендия, ако прекъснат обучението си или имат наложено наказание с решение на Академичния съвет.

Освен семестриална стипендия "Успешни студенти", новата програма на Община Бургас предвижда и награда "Студент на годината", по примера на наградата "Ученик на годината". Наградата "Студент на годината" ще се връчва на официална церемония за награждаване на студенти, постигнали значими резултати в обучението или в научната дейност.

Целта на общинската програма "Успешни студенти" е да отговори на нуждите от осигуряване на квалифицирани кадри в най-търсените специалности. При избора на научните направления и разпределението на квотите за отпускане на стипендии ще се използват изследванията за нуждата от работна ръка на пазара на труда, както и приетите приоритети за развитие на икономиката на град Бургас.

Приемът на студенти в предложените специалности от една страна е недостатъчен, а от друга липсва мотивация, а понякога и средства, за да могат учениците да продължат обучението си в университет. Идеята на Община Бургас е чрез програмата от една страна да се стимулира развитието на тези специалности, а от друга - да задържи младите хора в града.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 841 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…