Дуалното обучение, което навлезе в образователната система у нас през 2016 г. по швейцарската програма "Домино", набира все по-голяма популярност сред учениците, родителите и бизнеса заради предимствата, които предлага, показват данни на Министерството на образованието и науката (МОН).

Децата, които се обучават в тази форма от 8-и до 12-и клас, получават стипендии, последните две години работят в определени дни от седмицата във фирми под ръководството на наставник и получават заплащане за труда си. След завършването им компаниите ги наемат по-лесно, защото са ги квалифицирали. По данни на МОН тази година 6339 ученици са избрали дуалната форма. За миналата година броят им е бил 3884, за 2017/2018 той е бил 1752, докато през учебната 2016/2017 г. – едва 353.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира успеха на програмата с намерението на МОН да заложи дуална форма на обучение и във висшите училища. "Така ще засилим връзката между бизнеса и образованието", обясни Вълчев. По думите му професионалното образование вече връща престижа си и все повече са предприятията, които предлагат позиции с по-високи възнаграждения. Основното предизвикателство в този сектор е да бъдат привлечени по-добрите ученици. Затова МОН дава допълнителни стипендии в дуалната форма на обучение. За 2018/2019г. бяха заделени 1,5 млн. лв., а за 2019/2020 г. те ще бъдат 3 млн. лв. Според Вълчев дуалната форма на обучение е възможност да се върне част от позагубената репутация на професионалното образование, защото пазарът на труда показва, че позициите, които изискват професионално образование и професионално техническо образование, ще са с най-висок ръст на доходите и с най-голямо търсене.

От МОН припомнят, че през последните две години са направени нормативни промени, които насърчават включването в тази форма на обучение. Въведено е изискване да се актуализират учебните програми на всеки пет години, определят се изискванията към учителите, работодателите и наставниците, включени в дуалната система на обучение. Учениците, които се обучават дуално в защитени специалности или по професия с очакван недостиг на пазара на труда, получават освен основната и допълнителна стипендия.

Данните сочат, че от първия випуск, подкрепен от швейцарската програма "Домино", 90% от завършилите работят във фирми, които имат потребност от такива кадри, като повечето са предпочели работата в завод "Арсенал". Голяма част от завършилите и наети на работа младежи учат задочно висше образование с финансовата подкрепа на компаниите. Учениците от тази форма на обучение, които не са започнали работа, са студенти в специалности от сходни образователни области.

За да насърчи разширяването на дуалното обучение в средните училища, МОН подписа преди дни договор с Управляващия орган по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за 24,5 млн. лв. Предвижда се проектът, който ще действа 3 години, да обхване 9800 ученици от 147 професионални гимназии и училища с паралелки за професионална подготовка, учители по професионална подготовка, представители на предприятията и родители. Целта е да се повиши квалификацията им.

В списъка с най-предпочитаните специалности за дуално обучение са специалностите машинен техник, електротехник, машиностроене и металообработване, технолог в дървообработването, моделиер на облекло, техник по транспортна техника, приложен програмист, логистик.

Източник: сп.Икономист

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 625 пъти
Етикети

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…