Министърът на образованието вече ще утвърждава политиката за развитието на всяко държавно висше училище със стратегически цели и задачи, целеви стойности и показатели за изпълнението им, като това ще става до 3 месеца след изборите за нов ректор.

Министърът ще сключва договор за управление с новоизбраните ректори на базата на утвърдената политика, а ректорът ще изготвя ежегоден отчет за изпълнението.

Съветът на настоятелите вече ще включва и представител на общината, а членовете му ще участват със съвещателен глас в състава на Академичния съвет. В органите на управление се увеличава квотата на младите преподаватели.

Държавата налага мораториум за откриване на нови вузове, филиали и преобразуване на висши училища, който ще трае поне 1 година. За това време ще бъде изготвена Национална карта, която ще определи териториалната и профилната структура на мрежата за висше образование. Преобразуване ще се допуска единствено с цел окрупняване, но не и в посока роене.

Предвижда се висши училища да получават статут на изследователски за срок от 4 г. Списъкът им ще се утвърждава и актуализира от Министерския съвет ежегодно.

Дава се възможност за сключване на до 2 споразумения между държавен университет и държавни или общински училища и детски градини. По тях ще е възможна съвместна учебна дейност по предмети или модули за профилирана и професионална подготовка във втори гимназиален етап - 11. и 12. клас, и за специализираната подготовка в средното образование. Това обучение ще е по съгласувани учебни планове и ще се провежда от преподаватели на висшите училища.

Промени дават възможност и за сключване на споразумения между студенти и работодатели за стаж и осигуряване на работа след приключване на следването. В договорите ще са записани възнаграждението и минималното време за заетост.

Източник: в. Марица

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1360 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…