През академичната 2022/2023 година интересът към студентските общежития изключително много се повиши – увеличението е с два пъти спрямо миналата година. Само в началото на тази учебна година – през септември, бяха подадени над 40 000 молби от студенти в цялата страна с искане да могат да живеят в студентските общежития. Но имаше второ и трето класиране за настаняване, и със сигурност тези молби вече са повече, каза в интервю за БТА Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) на висшите училища в България.

Той обясни, че това е напълно резонно и нормално, защото сега няма КОВИД вълна и тези студенти, които през миналите учебни години по време на пандемията оставаха в родните си градове и се обучаваха онлайн в университетите, сега са на присъствено обучение във висшите училища в съответните градове в страната.

Това поражда голямото търсене през тази година на студентските общежития, но няма как и инфлацията да не влияе, защото имотите – квартири и апартаменти, които се отдават под наем в големите градове са на много високи цени. Всичко това е повод студентите да искат да живеят в общежитие, заяви Парушев.

Общо 152 са сградите на студентските общежития в страната, но от тях функционират 140

В България има 152 сгради на студентски общежития, като от тях 140 функционират, а другите общежития са в лошо състояние и са затворени, или нямат студенти, съобщи председателят на НПСС.

Той отбеляза, че студентски общежития има, но проблемът е в това, че някои от сградите са в изключително окаяно състояние, както и че някои общежития са в градове, в които няма толкова студенти.

Недостиг на места в студентските общежития има в София и в Пловдив, като трябва много бързо да се реши този проблем, защото недостигат свободни общежития в големите градове, каза Даниел Парушев.

По думите му в момента над 35 000 студенти са настанени в студентските общежития в цялата страна, но се очаква броят им да се увеличи след второто и третото класиране.

През миналата година молбите за настаняване в студентските общежития са били 20 000, а сега са над 40 000

През миналата година, когато се подаваха молбите за настаняване в студентските общежития, те бяха 20 000, а сега вече молбите са над 40 000. Но през изминалите две години се учеше предимно онлайн заради пандемията от коронавируса, а сега се учи присъствено в университетите. Очаквам в общежитията през тази учебна година да бъдат настанени над 40 000 студенти, каза председателят на НПСС.

Даниел Парушев отново отбеляза, че в София и Пловдив има най-голям недостиг на места в студентските общежития. Той припомни, че и сега има комисия, която разпределя свободните места в общежитията, като тя функционира в София, Пловдив и в други големи градове. „Например, за Университета за национално и световно стопанство в блок 9, който е с близо 400 места, студентите отиват да се настаняват и се отказват. Сега в този блок има 100 студенти, а не 400, защото условията за живеене са лоши. Държавата трябва да установи колко средства са необходими, за да може да се ремонтират общежитията, но не само в този блок. Целта е да се подобрят условията за живот на студентите във всички общежития“, заяви Парушев.

От НПСС ще направят анализ на текущото състояние на студентските общежития

От ръководството на НПСС са взели решение да изготвят анализ за текущото състояние в студентските общежития, който трябва да бъде направен до края на годината. Трябва да се установи от тези 140 общежития, които функционират сега, колко са в окаяно състояние, каза председателят на НПСС.

„Информацията, която имам предварително е, че 100 от студентските общежития са в прилично състояние, а 40 – са в окаяно състояние. Това означава, че сега се настаняват студенти в тези 40 общежития, в които условията не са добри, но студентите не могат да си позволят да живеят на квартира. Студентските общежития, които са в лошо състояние, предимно са в София и в Пловдив“, коментира Даниел Парушев. Председателят на НПСС каза, че ще сигнализират за тези студентски общежития Министерството на образованието и науката, и Министерството на финансите.

Необходими са още 150 или 200 млн. лв. за довършване на ремонтите в студентските общежития

Ще потърсим и подкрепа от държавата, защото през 2020 г. от правителството бяха отпуснати 98 млн. лв. и се ремонтираха над 30 общежития, каза Парушев.

„Надявам се, че с още една финансова инжекция и тази тема за лошите условия в студентските общежития може да бъде затворена“, изрази увереност председателят на НПСС. Той подчерта, че целта е студентите да живеят в ремонтирани общежития, в които им се осигуряват много по-добри битови условия.

„Заради инфлацията и повишението на цените на строителните материали ще са необходими 150 или 200 млн. лв. за довършване на ремонтите в студентските общежития, но този анализ трябва да се направи от експерти“, заяви Даниел Парушев.

Той обясни, че от НПСС ще направят анализ за текущото състояние в студентските общежития, защото в организацията непрекъснато получат стотици сигнали от студенти за течове и за лоши условия на живот в общежития. „Тези сгради се предоставят на студентите, защото те няма къде да живеят и не могат да плащат квартира на свободен наем, който е 10-15 пъти по-висок от наемите в общежитията“, подчерта Даниел Парушев. Тези наши колеги са принудени с някакви леки ремонти да пригодят стаите за живеене, за да може да спестят средства и да може да учат в университетите, добави той.

Месечният наем в студентско общежитие е между 60 и 100 лв., а за стая на свободен наем месечно се плащат над 500-600 лв. 

Месечният наем в студентско общежитие е между 60 и 100 лв., но зависи към кой университет е то и в кой град на страната се намира. В този месечен наем са включени разходите за електроенергия, вода и парно отопление, съобщи Даниел Парушев.

Той даде пример, че „в София една стаичка под наем, за един човек, е с месечен наем от над 500-600 лв. и той е непосилен за много студенти“. Другият вариант за студентите, които не са на общежития, е да живеят няколко човека в един апартамент, като си поделят разходите за наема и за битовите сметки.

Има и студентски общежития, в които баните и тоалетните са общи на един етаж, а не са към съответните стаи, каза Даниел Парушев. Той уточни, че стандартната стая в общежитията е за двама студенти, а в някои университети, с недостиг на места, са и по трима студенти в стая. Има стаи в общежитията от 20-25 квадрата, в които живеят двама студенти и те имат самостоятелна баня и тоалетна към стаята.

И сега разговаряме с МОН и с Министерството на енергетиката да има компенсации за високите цени на електроенергията, които да се изплащат на студентите, живеещи в общежития. „Ще има компенсации, които ще бъдат за студентите още през следващия месец, но трябва да се отбележи, че тези компенсации са още за октомври, ноември и декември 2021 г. Една година по-късно студентите продължават да не получават компенсациите си електричество, но ще искаме такива средства и за предстоящите сметки през тази зима“, обяви Даниел Парушев.

Източник: БТА

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1365 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…