Студентите фактор за Българското председателство на Съвета на ЕС

„Разчитаме на вашето активно участие при обсъжданията на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и за осигуряването на доброволци“.

Така се обърна министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова към студентите, на среща, която беше проведена днес, 26 Юли 2017 година, в гранитна зала на Министерски съвет. В рамките на срещата участваха представители на Националното представителство на студентските съвети и Съвета на ректорите. Министър Павлова запозна НПСС и ректорите с подготовката на Българското председателство, докъде е стигнала тя и какви са приоритетите му.

„Председателствата през първото шестмесечие на годината винаги са с повече заседания, затова и предизвикателствата пред нас ще са още по-големи“, посочи Павлова. Тя подчерта, че календарът на председателството ще бъде окончателно финализиран през декември т. г., но към момента е предвидено в България да се проведат над 200 събития, от които 32 са на много високо ниво. Срещите в Брюксел са над 1500.

Според министър Павлова първоначалната идея за срещата е била продиктувана от желанието да бъде проведена дискусия, диалог и дебати, в хода на които да се търсят идеи как да бъдат привлечени младите хора към Българското председателство и те активно да участват във всичките му форми.

Павлова сподели пред ръководството на Националното представителство на студентските съвети, че студентите ще бъдат поканени да се включат като доброволци за председателството, за което е нужна силната подкрепа както на НПСС, така и на всички ръководства на висшите училища.

Очаква се в рамките на събитията, планирани за Българското председателство страната да бъдат посетена от над 22 000 представители на държавите членки.

В рамките на председателството ще ни посетят много лидери и еврокомисари, посочи още министърът за Българското председателство. Някои от тях са потвърдили, че биха изнесли публични лекции, затова Павлова поиска становище от ректорите как да се осигури участието им, което би било изключително полезно за студентите и академичната общност.

От Националното представителство на студентските съвети заявиха, че екипът на председателството може да разчита на подкрепа за реализацията на младежките политики, за доброволчеството, както и за осигуряването на лекциите на високопоставените гости от Брюксел.

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…