Като духовно извисяване може да се определи проведената среща на ръководството на Национално представителство на студентските съвети с ръководителите на Академичния фолклорен ансамбъл (АФА) към Националния студентски дом.

Снимки от срещата
Срещата с представителите на АФА беше една от вдъхновяващите срещи с хора от изкуството, които сякаш те пренасят в едно друго измерение. Такива срещи ме карат да се чувствам горд, че съм българин. Това сподели председателят на НПСС Даниел Парушев след срещата си с ръководителите на формацията.

Срещата на НПСС с дългогодишния ръководител акад. Иван Тодоров и Здравко Димитров се проведе по покана на ръководството на националната студентска организация. В нея от страна на НПСС участваха: Даниел Парушев - Председател на НПСС и представител на Университет за национално и световно стопанство, Нора Ангелова - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Химикотехнологичен и металургичен университет, Симона Михайлова - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Международно висше бизнес училище, Стоян Иванов - член на Контролен съвет на НПСС и представител на Колеж по туризъм - Благоевград. Инициативата за среща е част от програмата на ръководството за подобряване на отношенията на НПСС с НПО сектора и значимите формации в страната, занимаващи се със студентско творчество, самоуправление и работещите в сектора на политики, насочени към студентската младеж.

Академичен фолклорен ансамбъл (АФА) е създаден през 1957 година към Студентския дом на културата в град София и е един от най-старите и престижни танцови ансамбли в България. АФА започва съществуването си благодарение на група ентусиазирани студенти. Днес в ансамбъла танцуват ентусиасти, събрани заедно от обичта към родното фолклорно изкуство – танци, песни и обичаи. Успехите на АФА се дължат на искреното желание и на упорития труд за запазване и популяризиране на автентичния български фолклорен танц.
Репертоарът на ансамбъла включва няколко десетки постановки. В танцовата програма са представени ритми от всички етнографски фолклорни области на България, спечелили овациите на публиката при много родни и чуждестранни сценични изяви.

От основаването си до днес Академичният фолклорен ансамбъл има над 60 задгранични турнета във всички страни на Европа, в Канада, Куба, Корея, Индия, Тунис и Египет. АФА има и над 1200 концерта в страната и десетки награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които: първа награда от Международния фолклорен фестивал – гр. Измир, Турция (1972), първа награда от Международния фолклорен фестивал – гр. Малваня, Испания (1986), почетна награда от ІІІ Международен фолклорен фестивал – гр. Петралия Сотана, Испания (1986) и др. Преди 1989 г. ансамбълът е носител на орден „Кирил и Методий“ ІІ степен. През 1962 г. на VІІІ Световен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки е удостоен със златен медал. На следващите младежки фестивали – в София и Берлин – отново става носител на златни медали. През 1963, 1965 и 1967 г. Ансамбълът е първият български фолклорен състав, изнесъл концерти в Турция, Гърция и Испания.

АФА продължава да представя родните фолклорни ритми на наши и международни фестивали, като всички участници са водени от убеждението, че щом усилията, любовта и талантът вървят ръка за ръка най-голямото съкровище на българската култура ще продължава да радва публиката по цял свят.

Основател, главен художествен ръководител и хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Националния студентски дом е акад. Иван Тодоров.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 1087 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…