От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към висшите училища у нас съобщиха, че са приели позиция за решението на "Топлофикация София" ЕАД за прекъсване на доставянето на топлинна енергия в кварталите - "Студентски град", "Малинова долина", "Дървеница" и "Витоша", за период от 60 календарни дни - от 15 юни до 15 август 2020 г.

Позицията на НПСС е до кмета на София Йорданка Фандъкова, до изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД Александър Александров, до омбудсмана Диана Ковачева, до кмета на район "Студентски" Петко Горанов и до ректорите на висшите училища.

Позицията на НПСС може да намерите в страницата 

Снимка на Национално представителство на студентските съвети.

Снимка на Национално представителство на студентските съвети.

"С настоящото писмо ние, студентските представители на висшите училища в България, бихме искали да изразим категоричното си несъгласие с така взетото решение, което ще лиши хиляди студенти, докторанти, курсанти и специализанти от възможността да имат достъп до топлинна енергия за период от 60 календарни дни. Запознати сме, че профилактики се извършват ежегодно, но срокът, в който живущите нямат достъп до топлоенергия, никога не е бил по-дълъг от 14 календарни дни", уточняват от националното представителство.

"Безпрецедентната ситуация ще постави хиляди учащи, между които и семейства с деца, не просто в неприемливи условия за живот, но и би представлявала риск за тяхното здраве в условията на епидемична обстановка", заявяват от НПСС. И отбелязват, че формалният край на извънредното положение ще настъпи на 14 юни, но опасността от зараза с коронавируса няма изцяло да премине, а поддържането на висока лична хигиена и редовното миене на ръце е един от основните фактори за предотвратяване на неговото разпространяване.

Нещо повече - обявеното начало за извършване на цялостна реконструкция съвпада с началото на изпитната сесия за хиляди студенти. В този период те прекарват по-голямата част от времето си в своите общежития, тъй като трябва да се подготвят за успешно явяване на своите семестриални изпити. Докато домакинствата в кв. "Витоша", кв. "Малинова долина" и в кв. "Дървеница", биха могли да разчитат на други източници на топлоенергия /например електрически бойлери/, то живеещите в общежитията в кв. "Студентски град" ще бъдат изцяло лишени от нея за целия двумесечен период, тъй като не разполагат с бойлери, посочват от ръководството на студентските съвети.

От НПСС информират, че студентите са инициирали подписка срещу решението за прекъсване на доставката на топлинна енергия в кв. "Студентски град", но също така изказват и своята готовност да излязат на протест в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени. Поради тази причина настояваме за незабавна отмяна на взетото решение и разчитаме, че хиляди учащи няма да бъдат лишени от нормални условия за живот в посочения период от време. Очакваме рехабилитацията да бъде отложена във времето и да бъдат предприети всички необходими мерки за предотвратяване на аварии. Също така се надяваме в бъдеще, преди вземането на подобни решения, да се търси по-широк диалог с хилядите живеещи в кв. "Студентски град", които разчитат единствено на "Топлофикация София" ЕАД за подаването на топлинна енергия, заявяват от НПСС.

Източник: Дарик

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 232 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…