Представителна делегация на Национално представителство на студентските съвети в Република България поднесе венци и цветя по случай първото столетие от откриването на Университета за национално и световно стопанство.

 Председателят на НПСС – Даниел Парушев, заедно със своите колеги Лидия Даскалова – зам.-председател на НПСС и представител на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Видин Кирков – гл. секретар на НПСС и председател на Студентски съвет на Медицински университет – гр. София, Симона Михайлова – член на изпълнителния съвет на НПСС и председател на Студентски съвет на Международно висше бизнес училище, Лора Крашевска – член на изпълнителния съвет на НПСС и представител на Университет по архитектура, строителство и геодезия и Живко Русев – член на постоянните комисии на НПСС и председател на Студентски съвет на Технически университет – София поднесоха венци и цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС.

В своето обръщение към академичната и студентска общност, Председателят на НПСС – Даниел Парушев изказва пожелания от името на националната студентска общност към академичното ръководство, преподавателите и служителите на Университета за национално и световно стопанство.

„Столетната история на университета е повод за увереност и самочувствие. Продължавайте да полагате усилия в изграждането на една модерна Алма Матер, отговаряща на потребностите от иновативна образователна среда, изграждаща бъдещето на нашата нация.”, се казва още в обръщението на Председателя на НПСС.

На днешния ден през 1920 г. проф. Стефан Бобчев, първи ректор на университета, и 11 интелектуалци решават да бъде основан Свободен университет за политически и стопански науки. Създаден на 5 юли 1920 г. със заповед на министъра на просвещението Цанко Бакалов Церовски.

Със закон от 1940 г., обнародван в „Държавен вестник“, се трансформира в Държавно висше училище за финансови и административни науки, което през 1947 г. се преобразува във Факултет за стопански и социални науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1952г. е възстановена самостоятелността на висшето училище под името Висш икономически институт (ВИИ) и през 1953 г. с Указ 89, обнародван във в. „Известия“, се преименува във Висш икономически институт „Карл Маркс“. С Решение на 37-ото Народно събрание от 21 юли 1995 г. се преобразува в Университет за национално и световно стопанство (УНСС).

1

 

 

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 358 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…