Възможно ли е да се изминат 472 км (малко повече от разстоянието между София и Варна) и това да струва 20 стотинки? Студенти от Техническия университет в Русе доказаха, че това е достижима цел, обвързана обаче с много работа и безсънни нощи. Младите български инженери се възползваха от участието си в Shell Eco-marathon в Лондон, за да покажат своя електромобил, с който спечелиха девето място от 36 участващи в клас "Прототипи" на състезанието.

И докато във всички автомобилни състезания целта на пилотите е да са най-бързи, в тази надпревара е точно обратното. Задачата е да бъдат изминати възможно най-много километри с единица енергия. Именно върху развитието на енергийната ефективност в автомобилите работят инженерите в "Шел", като с това състезание компанията се опитва да стимулира мисленето на младите хора за бъдещето на планетата.

Но русенските студенти има още много да работят, докато стигнат рекорда за изминато разстояние с 1 л. гориво. Той е 3771 км., като това представлява разстоянието от Лондон до Хелзинки и обратно.

Състезанието премина в нетипично за Лондон време - температурите през деня не падаха под 26-27 градуса, което направи надпреварата изключително тежка, особено за пилотите. Това призна Илияна Минковска, която управлява електромобила на студентите от Техническия университет в Русе.

Прототипът обаче не е типичната кола, която човек може да шофира. Пилотът буквално е легнал в него, като отпред има две колела, а отзад едно. Този тип прототипи са дълги и аеродинамични, а средната скорост, която развиват е между 20 и 30 км/ч.

Екипът от университета разказа, че е постигнал целта си да попадне сред десетте най-добри отбора в Европа. Имало е шанс и да участват с новия си прототип, но заради технически проблем са оставили дебюта му за състезанието догодина.

В другата категория - "Градски тип", задвижван с водород, другият отбор от университета в Русе "HydRU Racing team" завърши на пето място с изминати 116 километра с един кубичен метър компресиран водород. Екипът стана и единствения в своя клас, който успя да направи четири успешни опита на пистата, като премина техническата инспекция без нито една забележки от организаторите.

Визията на болида обаче впечатли журито на екомаратона и експертите го поставиха сред 12-те избрани за "семейната снимка" на "Шел" за състезанието в Европа. Отборът е получил и парична награда заради класирането си сред първите пет в своя клас.

В надпреварата участваха 147 отбора от 27 държави. Те се състезаваха на писта с дължина 945 метра. Икономичните автомобили оставаха на пистата по максимум 35-40 минути. Над 15 хил. души посетиха състезанието, което се проведе в Олимпийския парк в Лондон.

Генералният директор на екомаратона Норман Кох разказа, че много от участниците в състезанието продължават развитието си в голени компании. Някои от тях ставали автомобилни инженери, докато други се отдавали на разработването на зелена енергия. Обединявало ги обаче едно - стремежът за развитие и целта да намалят вредните емисии.

Източник: Дневник

 

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 941 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…