С грандиозен концерт в Студентски град днес, 13 Октомври /Петък/ 2017 година, беше даден стартът на кампанията за изграждане на културен център в район "Студентски" на Столична община.

Студент на годината

Събитието пред зала „Христо Ботев “ в студентското градче събра на едно място студентите и институциите в София, които обединиха усилията си върху общата мисия за създаване на културен център в Студентски град. В момента в градчето, в което живеят над 20 000 студенти от цялата страна, липсва място, в което студентите да развиват своята културна и творческа дейност. На тях им се предлага само и единствено вариантите за избор между нощни заведения.

Кампанията на Националното представителство на студентските съвети и Студентски съвет при Софийски университет "Св. Климент Охридски" беше подкрепена от техните колеги от Национална музикална академия, популярния рапър Уош МС и поп звездата Теди Кацарова.

Концертът беше открит с послание лично от ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - Проф. Анастас Герджиков, както и председателя на Националното представителство Яна Вангелова„. Партньор на инициативата беше и Димитър Дилчев - кмет на район "Студентски" на Столична община.

22523786 10210417056438069 532391650 n

„Ако променим средата, в която живеят, можем да променим и техните навици" - каза Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Тя подчерта, че появата на подобен център е изключително необходима с оглед на това, че на територията, на която е съсредоточена значителна част от студентската младеж, липсва пространство за осъществяване на културни и творчески дейности. Това, от своя страна, води до бума на дискотеките.

Започването на тази кампания се иска от самите студенти, които живеят в Студентски град. Именно заради това кампанията се припознава и като необходима от кмета на района Димитър Дилчев и Съвета на ректорите.

Зам.-председателят на Студентски съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - Георги Гълъбов представи другите инициативи, над които работят съвместно с НПСС, за да може Студентски град да бъде по-благоприятна среда за живеене на студентите. Той призова студентите да са по-сплотени, за да бъдат разрешавани проблемите на общността.
„Студентите ще имат възможност сами да се включат в създаването на културния център. Всеки, който изяви желание, ще може да участва според собствените си специалност и талант – било то с интериорен дизайн, музика или нещо друго“, каза още Яна Вангелова. По думите й, в най-оптимистичния вариант, проектът ще бъде реализиран в рамките на година, а необходимите средства са в размер на 2 милиона лева.

Инициаторите на кампанията смятат, че в центъра за култура в студентското градче място ще намерят изложби, танцувални клубове, както и по-голяма библиотека.

Събитието е подкрепено лично от министъра на образованието и науката д-р Красимир Вълчев.

Идейната концепция за осъществяване на концерта стартира от предаването „Ние“ по Българска национална телевизия и университетска телевизия„ Алма матер“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

22447634 10210417521449694 1764029760 n

Националното представителство на студентските съвети подкрепя инициативата за културен център в Студентски град, като изключително необходима, с оглед на това, че на територията, на която е съсредоточена изключително голяма част от студентската младеж, липсва пространство за осъществяване на културни и творчески дейности. Този факт създава предпоставка, студентите да търсят места за подобен тип дейности в други райони на София.

От организацията смятат, че студентите следва да имат избор и отговорните институции да толерират и насърчават изграждането на културни и общочовешки ценности сред студентската младеж, както и това да бъде прието за национална политика.

Оценете
(2 гласа)
Прочетена 1200 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…