След близо едногодишен мониторинг от страна на Организацията на Обединените Нации и по препоръка на Комитета по неправителствените организации, Национално Сдружение „Младежки Глас“ получи официално специален консултативен статус към Икономическия и социален съвет на ООН.

Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) на свое заседание, състояло се в гр. Ню Йорк, САЩ, утвърди препоръката на Комитета по неправителствените организации, на Национално Сдружение „Младежки Глас“ да бъде предоставен специален консултативен статус в системата на ООН.

Съгласно процедурата за кандидатстване, най-голямата българска младежка неправителствена организация входира документите по кандидатурата си преди година и два месеца. През този изискван от страна на ООН срок, първо Комитетът по неправителствените организации, а впоследствие и ИКОСОС, разгледаха представената от Национално Сдружение „Младежки Глас“ документация, изискваха допълнителна информация и проведоха мониторинг на дейността на организацията в Република България и зад граница, включително членска маса, изградените структури и органи на управление, мероприятия, полезност за обществото и младите хора.

След успешното преминаване на двата етапа в процедурата, по препоръка на Комитета по неправителствените организации и след проведено гласуване на заседанието на Икономическият и социален съвет, отношенията на най-голямата неправителствена младежка организация в България с ООН вече имат официален характер. Международното признаване и получената акредитация са поредното доказателство, че младите хора в страната ни имат потенциал.

Организацията на обединените нации е международна организация, учредена официално през 1945 год. със седалище в гр. Ню Йорк, в която членуват 193 държави и основната й цел е спазване на мира и сигурността. ООН предприема действия и по въпросите, с които се сблъсква човечеството през 21 век, като изменението на климата, устойчивото развитие, правата на човека, разоръжаването, тероризма, здравни извънредни ситуации, равенство между половете, производство на храни и др.

Икономическият и социален съвет (ИКОСОС) е един от шестте основни органа на Организацията на обединените нации, който отговаря за ръководството и координацията на икономическите, социалните, хуманитарните и културните дейности на ООН. Той е най-големият и най-сложен помощен орган на ООН. Всяка година неправителствените организации с консултативен статут получават предварителния дневен ред на ИКОСОС. Те имат привилегията да поставят въпроси в дневния ред на ИКОСОС и неговите помощни органи, могат да присъстват на срещите, представяйки писмени изявления, да правят устни презентации пред правителствата, да лобират и огранизират събития.

Консултативният статус в системата на ООН намира основа в член 71 от Устава на Организацията на обединените нации. Неправителствените огранизации по света, като НС „Младежки Глас“, които имат специална компетентност, обхват, мащаб на дейност и значимост за обществото, занимават се конкретно с някои от областите на дейност, обхванати от ООН, и отговарят на критериите за акредитация, след мониторинг и одобрение от страна на ИКОСОС, получават признание като „организации със специален консултативен статус“.

„Това е огромно признание от страна на ООН за България, за дейността на младите хора в страната ни. Голяма стъпка напред за бъдещото развитие на младежите ни на световно ниво, като Организацията ни ще има честта да ги представлява. Благодаря на Националния ЩАБ на „Младежки Глас“, Областните ни Председатели и структури, членовете ни – това е заслуга на младите хора на България и Екипа ми.“ – коментира новината Тодор Йосифов, Национален Председател на „Младежки Глас“.

Припомняме, че преди броени дни, за пореден път, Сдружение „Младежки Глас“ получи от Министерство на Младежта и Спорта лиценз за национално-представителна организация, на база мониторинг на дейността й за младите хора и нейните структури в цялата страна, като само Сдружението отговаря на законовите критерии за предоставяне на национален статут.

Организацията работи успешно с Министерство на Младежта и Спорта по подпомагането на младите хора в България, разполага с над 10 000 официални членове и симпатизанти, структури в цяла България, и реализира ежегодно стотици безплатни за младите хора мероприятия, с които ги подкрепя и развива уменията им. В момента Национално Сдружение „Младежки Глас“ е успешен партньор и посредник между младите хора и всички институции в страната, включително и с международни организации, като заедно си поставят за обща цел - развитието на новото поколение у нас. Екипите на Организацията в страната ежедневно работят с доброволци за каузите на обществото и новото поколение.

Сред основните приоритети на Национално Сдружение „Младежки Глас“ е насърчаването на активното взаимодействие и координацията между младите хора, институциите и неправителствения сектор на национално, регионално и световно ниво. Именно поради тази причина българската организация взе решението да кандидатства за получаване на консултативен статус към Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации.

От този момент нататък, членове на НС „Младежки Глас“ ще имат възможността реално да участват в работата на ООН, да бъдат включени в разрешаването на проблемите, свързани с младежките политики и дейности, да правят предложения и да лобират активно на международно ниво за развитието и по-доброто бъдеще на младите хора в Република България и по света.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 2412 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…