Академичният съвет на университет "Проф. д-р А. Златаров" в Бургас единодушно одобри парично дарение за УМБАЛ - Бургас от бюджета на своята Лаборатория по математична химия. Академичният съвет бе свикан спешно от ректора проф. д-р Магдалена Миткова да гласува за отпущането на сума до 100 000 лева от бюджета на Лабораторията за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи за справяне с корона вирусната епидемия.

Дарението се прави по предложение на проф. дхн Ованес Гаро Мекенян, ръководител на Лабораторията, която има световна известност поради множеството си уникални иновационни разработки.

"Това дарение е много важно и изключително навременно за ситуацията на пандемия и за цялата общественост на Бургаска област", каза с благодарност изпълнителният директор на УМБАЛ - Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Това е мобилен рентген тип "Кугел", който може да бъде пренесен до леглото на всеки болен и рентгеновата снимка да се направи на място при белодробни оплаквания, до каквито най-вече води боледуването от Ковид-19. Така няма да се налага заразените от вируса пациенти да бъдат вдигани от леглата си и водени през коридорите до стационарния рентген, което създава риск от пренасяне на заразата при други пациенти, медицински персонал и помещения, използвани за друг тип лечение.

Консумативите, които възнамеряваме да закупим, са монитори за непрестанно 24-часово наблюдение на жизнените показатели на пациентите: сърдечна дейност, дихателни и други функции на организма, както и инфузионни помпи, чрез които перманентно се подават различни лекарства съобразно промените в състоянието на болните“.

Целият академичен колектив на университет "Проф. д-р А. Златаров" - Бургас е горд, че чрез дарението на Лабораторията по математична химия може да помогне на областта за справяне с кризисната ситуация с вируса Ковид-19.

Източник: Chernomorie BG

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 1440 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…