Трима студенти по медицина вече са на първа линия в борбата с COVID-19 и са в инфекциозната клиника на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Те са се отзовали много бързо по молба на началника на клиниката проф. Лилия Петкова и вече трета седмица са на линия в отделението. „ Засега са мултифункционални и извършват много дейности, снемат анамнеза и статус и помагат изключително много при постъпване на пациент и при оформянето на документацията, активно участват по време на визитация и с тяхна помощ оформяме епикризите“, обяснява проф. Петкова.

Двама от студентите-доброволци са стажант-лекари по медицина. Това са шестокурсниците Асие Кьорова и Александър Брънков. Третият е петокурсникът Антон Видев. „Решихме да се включим, тъй като сме наясно колко голям недостиг има на медицински кадри и искаме да помогнем на лекарите. Апелираме повече наши колеги да го направят, нашата професия е хуманна и не е редно да се страхуваме“, казват бъдещите лекари.

В рамките на часове от ръководството на Медицинския факултет са успели да съберат още доброволци, заявили пълна готовност да се включат, заявява Деканът доц. д-р Юлиян Ананиев.
Източник: Actualno.com

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1560 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…