Екипът на Националното представителство на студентските съвети стартира инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”, която цели да проучи достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, както и такива с нарушени зрителни, говорни или слухови способности.

Идеята за инициативата се зароди от желанието всички обучаващи се на територията на страната, включително представителите на посочените уязвими групи, да се обучават в достъпна среда и да живеят в подходящи за нуждите им условия в студентските общежития.
В тази връзка екипът на НПСС заяви необходимостта да получи информация относно актуалното състояние на университетските бази, общежития и спортни комплекси и до колко те са пригодени за хора със специфични двигателни, зрителни, говорни или слухови нужди.
В резултат от проучването ще бъде изготвен доклад, който ще бъде представен пред Министерството на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на младежта и спорта, Съвета на ректорите и Омбудсмана на Република България.
Представянето на доклада няма да представлява финална част от инициативата. Той ще бъде първата крачка от стартирането на една широка дискусия по тази тема с изключително важно значение. Подобен диалог е необходим, тъй като чрез него ще бъдат набелязани конкретните стъпки, които ние като студентска общност следва да предприемем, за да вървим заедно към създаването на достъпна университетска среда за всеки учащ, която да отговаря на европейските стандарти.
Запитването беше отправено до Ректорите на висшите училища, студентските съвети, изпълнителния директор на "ССО" ЕАД - Г-н Сергей Миланов, директорите на поделения "Социално-битово обслужване" и ръководителите на спортни катедри.
Предстои и изготвяне на анкета с въпроси, на която всеки студент свободно ще има възможност да отговори.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 259 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…