В Международния ден на учителите Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отбелязва своя 20-годишен юбилей. Тържествената церемония се проведе в аула „Максима” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). На събитието присъстваха учредителите на организацията, всички досегашни председатели, ректори на висши училища, преподаватели, политици, обществени личности и много студенти.

Снимки от събитието
Почетен знак за значим принос за развитието на най-голямата студентска организация получиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, здравният министър и председател на НПСС в мандат 2002 – 2004 г. проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н. Анастас Герджиков и всичките досегашни председатели на организацията: Ивайло Симеонов (2000 – 2002), Васил Паличев (2004 – 2005), Васил Тодоров (2005 – 2006), Даниел Йорданов (2006 – 2008), Георги Илиев (2008 – 2009), Петър Чаушев (2010 – 2011), Ангел Георгиев (2012 – 2016) и Яна Вангелова (2016 – 2020). Сред отличените с почетен знак за значим принос и други личности, допринесли за развитието на НПСС, бяха още г-жа Милена Дамянова – Народен представител в 44-то Нардно събрание и Председател на парламентарната комисия по наука и образование, г-н Християн Даскалов – директор на Национален студентски дом, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на НБС „ВОН” – КНСБ, г-н Сергей Миланов – Изпълнителен директор на Студентски столове и общежития ЕАД, г-жа Мария Лазарова и bTV Media Group за активното социално сътрудничество и г-н Васил Китов – представител на МОН от времето на учредителното събрание през 2000 година, който спомага институционализирането на организацията.

Сред гостите на тържеството бяха още г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, г-н Петко Горанов – кмет на район „Студентски” към Столична община, кметове, представители на студентски съвети, представители на НПО сектора и партньори на студентската организация.

Приветствие към гостите на честването поднесе Даниел Парушев – председател на НПСС за мандат 2020 – 2022 г., възпитаник на Университета за национално и световно стопанство. Той отдаде заслужено признание на създателите и на хората, допринесли за развитието и утвърждаването на националната студентска организация, и пожела НПСС да бъде добрият пример за българската общественост. Даниел Парушев подчерта, че НПСС е организация, в която се изграждат личностите на утрешния ден и посочи като пример присъстващите министри и други гости, които като студенти са били част от тази организация.
Документален филм, излъчен в началото на церемонията, представи историята и дейността на НПСС. Филмът припомни, че на 24 март 2000 г. на учредително събрание в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов се основава Представителство на студентските съвети в Република България. Парушев благодари лично на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за всичко това, което прави за висшето образование и студентите у нас. Тази година правителството отпусна 100 млн. лв. за подобряването на материалната база в студентските общежития и за увеличаване на стипендиите с 20%.

„Имаме нужда от силна студентска организация. Благодаря за партньорството, което имаме във важния разговор за висшето образование и за общото бъдеще като държава и общество, защото чрез висшето образование ние трябва да гледаме напред. Студентите ще бъдат активни в следващите 40-50 години и ще градят обществени отношения, обществени системи, ще бъдат моторът на развитието“, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев. Той пожела на студентите да бъдат градивни и да надграждат това, което е постигнато за изминалите 20 години.
Здравният министър благодари за отличието и акцентира върху членовете на НПСС, които остават в „сянка“ от прожекторите на медиите, но благодарение на тях организацията е това, което е сега – силна и обединена.

От името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев почетния знак прие неговият заместник Николай Петров. Той пожела на всички членове на организацията да продължават да работят със същия ентусиазъм и мадежки хъс.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че организацията трябва да бъде партньор на институциите в името на качественото образование. „Ролята ви е да поставяте проблемите и след това заедно да ги решаваме“, каза още тя и допълни, че вратата на Столична община винаги ще бъде отворена за тях.
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров говори в цифри и посочи, че 100 млн. лв. за общежития, от които 2 млн. лв. за стипендии, са достатъчен атестат за работата на НПСС в сътрудничество с Министерството на образованието и науката.
Председателят на Съвета на ректорите и ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н. Анастас Герджиков благодари за отличието и пожела на организацията да празнува още много годишнини.

Множеството получени приветствия и поздравителни адреси от Президента на Република България - г-н Румен Радев, Премиера на Република България - г-н Бойко Борисов, Председателя на 44-то Народното събрание - г-жа Цвета Караянчева, Председателя на Комисия по образование към 44-то Народно събрание - г-жа Милена Дамянова, министри, ректори на над 30 висши училища, общественици и представители на студентските съвети в страната и партньори на организацията отбелязаха приноса на националната студентска организация и проявената през годините активност в областта на културата, спорта, науката и творчеството, които повишават знанията и уменията на обучаващите се студенти в България.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 581 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…