Председателят на Национална агенция за оценяване и акредитация (НАОА) беше домакин на работна среща с представители на ръководството на Национално представителство на студентските съвети (НПСС).
Проф. Петя Кабакчиева посреща в кабинета си Даниел Парушев – Председател на НПСС и представител на Университета за национално и световно стопанство, Лидия Даскалова – зам.-председател на НПСС и представител на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Симона Михайлова – член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Международно висше бизнес училище. Срещата в НАОА е инициирана от председателя на националната студентска организация в изпълнение на водената политика, заложена в мандатната му програма за 2020-2022 година.
В проведения разговор между представителите на двете институции беше заложен акцентът за участието на студентите в работните групи, работещи върху институционалните и програмни акредитации на висшите училища.
Проф. Кабакчиева запозна новото ръководство на НПСС с общото сътрудничество между НПСС и НАОА през годините и наблегна, че представителството на студентите трябва да засили повече участието си в процесите по участие на студентите в работата на НАОА и конкретно работните групи, които разглеждат акредитационните процедури в четирите научни области и съответните осем професионални направления.
Председателят на НАОА отбеляза, че участието на студентите в работата на работните групи е от изключително важно значение, за да се даде обективизъм на студентското мнение за качеството на образование по време на акредитационната процедура.

В рамките на обсъжданите теми беше засегната и внесеният проект за Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021 – 2030 г., която проф. Кабакчиева разясни, че е на принципа на американския модел 3+2 години.
Бъдещето на пазара на труда е все по-непредсказуемо, а висшето образование трябва да бъде гъвкаво, за да отговаря на динамичните тенденции на пазара на труда, каза още председателят на НАОА. Тя представи вижданията си за част от учебните дисциплини, които не са нужни на студентите, което от своя страна дава възможност в някои професионални направления обучението да бъде в рамките на три години, ако се премахнат луфтовете.
Студентите от своя страна се съгласиха, че много от колегите им съчетават работа с учене, което проф. Кабакчиева подчерта, че е проблематичен модел и сподели, че трябва да се обмислят много внимателно политиките по въпросите и на студентското кредитиране, както и да се вземат предвид добрите практики от други страни.
Председателят на НАОА сподели увереността си, че образователната ни система върви към интердисциплинарност, което предполага и много сериозен размисъл върху нов тип на структуриране на висшето образование, което трябва да бъде обвързано с образователни модули според търсенето на пазара.
По време на срещата двете страни се ангажираха да инициират широк кръг от дебати и кръгли маси по теми, касаещи качеството, развитието и бъдещето на висшето образование в България, в които да бъдат включени всички отговорни институции в страната.
Според експерти в областта на образованието стандартът за оптимално отношение в процеса на обучение е съотношението между преподавател и студент следва да бъде 1/50, а не както сега се залага 1/100 и дори повече. Подходът към спецификата на професионалното направление в тази насока е също важен, като съотношението между преподавател и студент при артистите не е добре да бъде повече от 1/5, а при икономистите 1/40.
На зададените въпроси от студентите, които касаят обективността при оценяването на съответната акредитационна процедура, проф. Кабакчиева отговори, че в хода на работата се търсят и нови подходи, с които да се въведе иновативна методика, за да се изчисти т.н субективизъм при оценяването.
В тази връзка от агенцията планират да бъдат въведени нови по-ясни критерии при оценяването в хода на предстоящите акредитационни процедури. В тях ще влизат научната дейност, реферирани и нереферирани брой публикации, съотношението преподаватели и студенти, както и измерване на професионалната реализация на студентите и ефективността от образователния процес.
Особено ключов аспект при провеждането на акредитация е важно да се въведе ефективното студентско оценяване, сподели още проф. Кабакчиева.
В рамките на посещението си в НАОА представителите на НПСС коментираха още работата върху дистанционното обучение и интернационализацията на учебните програми.
В края на срещата проф. Кабакчиева благодари на студентите от НПСС за проведената приятелска среща и каза, че е важно студентите да бъдат активен партньор по реализиране подобряването на индикаторите за оценяване при провеждане на акредитация.
Предстои НПСС да подготви списък от студенти в съответните професионални направления, които да участват в бъдещото провеждане на акредитационни процедури във висшите училища.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 407 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…