Седем фестивала селектираха, поканиха и включиха в конкурсните си програми драматичните и куклените спектакли на студентите от НАТФИЗ. Кукленият спектакъл за деца „Тигърчето Спас“ и спектакълът за възрастни „Кръговрат“ са заглавията, с които студентите на проф. Жени Пашова ще представят НАТФИЗ на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ – Балчик в средата на септември. Към тях ще се присъединяват и студентите по „Актьорство за драматичен театър“ от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Те ще се включат в съревнованието с „Ромео и Жулиета“.

Проф. Снежина Танковска ще създаде спектакъла, който ще открие третото издание на WTEA International Theatre Festival през октомври. Международният театрален фестивал е една от основните дейности на WTEA и се организира на всеки две години от Централната академия за драма в Пекин. WTEA е независима международна академична организация, която има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят. Инициирана е от катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование и е основана от 12 училища-членове, чиито брой непрекъснато расте.

Възпитаниците на проф. Стефан Данаилов са неизменна част от изданията на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Студентите от последния му клас няма да направят изключение и ще представят НАТФИЗ в 23-ото издание с първата сценична реализация на „Зверското синьо“ от Филип Ридли в България. Пиесата беше специално преведена и поставена от д-р Сава Драгунчев за класа на Мастера в Театър НАТФИЗ през изминалия сезон. Спектакълът пожъна успех сред младата столична публика.

Непосредствено след представянето си във „Виа Понтика“ студентите на проф. Жени Пашова ще се отправят към Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Година преди да се дипломират, младите актьори ще застанат на една сцена с най-добрите актьорски трупи от страната – куклените театри от Ст. Загора, Сливен, Бургас, Пловдив, Габрово, Казанлък, Столичен куклен театър, Театър „Азарян“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и др. Ще обогатят идеите си с разнообразните практики на съвременното куклено изкуство през гостуващите от Испания, Япония, Унгария, Сърбия и Полша куклени артисти. Само за 4 дни 23 заглавия ще бъдат представени в основната и съпътстваща програма на „Пиеро“ и не е случайно, че спектакълът на абсолвентите на проф. Жени Пашова – „Кръговрат“ е поканен сред тях.

Студентите от класа на доц. д-р Пенко Господинов са селектирани и поканени за участие в 10-ото юбилейно издание на Международния фестивал на театралните училища ITSelF. Младите актьори ще се представят с „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, в постановката на Пенко Господинов, създадена, за да покаже най-доброто от тях.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 194 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…