Националното представителство на студентските съвети е домакин на най-голямото студентско събитие в страната - седемдесет и шестата среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU), което ще се проведе до 12 май 2019 г. в София. Официалното откриване бе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния студентски дом, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Съвета на ректорите и Столична община.

Церемонията по откриването събра над 130 делегати, които са представители на над 35 студентски организации от цяла Европа, организационния екип на събитието и представители на студентските съвети от цялата страна. На церемонията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, министърът на образованието и науката на Република България Красимир Вълчев, Николай Павлов, заместник-министър на младежта и спорта, проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, народният представител Галя Желязкова, проф. Сергей Игнатов, министър на образованието и науката в периода 2009-2013 г., д-р Пламен Русев - създател на "WEBIT", представители на Столична община и други. Получен бе и поздравителен адрес от г-жа Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука.

Тържествената церемония по откриването на събитието започна с изпълнения на хора от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети г-жа Яна Вангелова отправи своя поздрав към присъстващите в Аулата. Тя благодари на всички, които са спомогнали да се реализира това събитие и обърна внимание на доброто сътрудничество с Министерството на образованието и науката и Съвета на ректорите. Г-жа Вангелова изрази надеждата си, че колегите от Европейския студентски съюз ще харесат престоя си в България и ще имат ползотворни срещи и дискусии.

Министърът на образованието и науката на Красимир Вълчев не скри радостта си, че България е домакин на 76-та среща на борда на Европейския студентски съюз. В словото си той заяви, че предизвикателството пред днешните студенти е да бъдат студенти през целия живот, а следващите поколения ще трябва да учат много повече заради динамиката в развитието, навлизането на изкуствения интелект и новите технологии. Той посочи, че все по-малка част от младите хора ще работят 40 години на една и съща позиция, голяма част от професиите ще се променят. Според министър Вълчев това променя ролята на висшето образование – трябва да се инвестира в много повече от висшите училища в подготовка на повече умения и компетентности у студентите, за да могат при развитието на технологиите лесно да се преквалифицират.

Красимир Вълчев призова студентите да участват в разговора за бъдещето на висшето образование, който е разговор за бъдещето на обществото. В приветствието си той посочи, че все повече ще сме свързани в европейското образователно пространство и препоръча висшите училища да се включат в европейски университетски мрежи. По думите му, за нас е изключително полезно да си партнираме с европейските структури. Министърът припомни, че тази идея стартира по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато е предложено и удвояване на средствата за европейската програма „Еразъм+“. Според Красимир Вълчев програмата помага за обмена на добри практики между студентите и висшите училища, за насърчаване на ценностите на европейското гражданство, толерантността и взаимното уважение на културите.

Министър Вълчев изтъкна доброто партньорство между Министерството на образованието и науката, Националното представителство на студентските съвети и Съвета на ректорите у нас. Министърът посочи, че заедно с тях се работи за промяна на учебните програми във висшите училища. В края на приветствието си той пожела успех на форума.

Проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, поздрави присъстващите и изтъкна добрата съвместна работа между Съвета на ректорите и Националното представителство на студентските съвети. Той изрази радостта си от факта, че НПСС е достатъчно авторитетна институция, за да се доверят всички студентски съвети от Европа да проведат за четвърти път своето заседание у нас. В края на изказването си той пожела на всички ползотворна работа и хубав престой в България.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков посочи, че за Алма матер е чест да бъде домакин и е сигурен, че и за Националното представителство на студентските съвети е чест да бъде организатор. Проф. Герджиков подчерта, че промяната в света през последните десетилетия е довела до големи промени във висшето образование и през последните години има голяма дискусия какви трябва да бъдат университетите, но все още никой няма отговорите. Ректорът на Софийския университет пожела на участниците успешно събиране и те да са тези, които да намерят отговорите на всички въпроси през следващите години.

Председателят на Европейския студентски съюз Адам Гаджек поздрави всички с добре дошли и благодари за сърдечното гостоприемство в България. Той говори за усилията, положени за организирането на събитието и благодари на своите колеги. В изказването си той засегна също и темата за студентската мобилност в Европа.

Зам.-председателят на Националното представителство на студентските съвети Васил Силяновски припомни първите си стъпки в Европейския студентски съюз и посочи, че целите на организацията са обмен на добри практики, създаване на приятелства и опит за подобряване на образователните системи, така че да станат по-добри. Васил Силяновски пожела на всички участници в събитието да натрупат ценен опит и много вдъхновение.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 364 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…