“Нямаме намерение да саботираме изборите за ректор на ВТУ или работата на ръководството. Когато ме помолиха да организираме избори за нови членове на Студентския съвет, аз обясних, че има срокове и е невъзможно толкова бързо да свикаме Общо събрание”, заяви председателят на Студентския съвет към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” Иван Маринов.

Изявлението му е в отговор на изпратените от ръководството на университета уведомителни писма, в които се настоява съставът му да бъде попълнен, за да е легитимен и да участва законно в Общото събрание на университета и в предстоящите на 20 май избори за ректор. От своя страна ръководството на съвета е изпратило писмо до Министъра на образованието.

“Ние правим избори за бройката на членовете на Студентския съвет. Въпросът е дали настоящите членове и тези, които ще попълнят квотата на Съвета след частичните избори, ще участват с право на глас в Общото събрание или трябва да се правят други избори, за да бъде подновен той изцяло”, заяви Маринов.

По думите му при всички случаи от просветното министерство трябва да направят тълкуването на закона, защото в противен случай изборите за ректор може да бъдат оспорени.
Студентите обясниха, че са провели среща с настоящия ректор Христо Бонджолов, която е била ползотворна и за двете страни.

Взето е решение за удължаване срока за организирането на евентуални избори за членове на Студентския съвет, за да се изчака становището на Министерство на образованието. Студентите са изискали от администрацията на ВТУ да им бъде предоставена справка колко точно свободни места и от кои факултети трябва да бъдат попълнени.

“За мен като председател са важни два момента. Първо да няма натиск и намеса в дейността на Студентския съвет. Практиката в другите държавни висши училища показва, че членовете на Студентския съвет са членове и на Общото събрание, но мандатите им са независими един от друг. Разбира се, за да се потвърди това, очакваме и становището на Министъра на образованието. Надявам се и във ВТУ да не се засегне студентското самоуправление и да остане интересът на студентите към Студентския съвет, защото това е едно от най-важните неща, които имаме като студенти”, обяви Яна Вангелова, председател на Националното представителство на Студентските съвети в България.

Към момента членовете на Студентския съвет във ВТУ са 62, но бройката ще бъде намалена на 59, защото тя е променлива спрямо броя на преподавателите и служителите, които участват в Общото събрание. По предварителна информация от ЦИК трябва да бъдат попълнени 4 квоти. По правилник те трябва да се попълнят от съответните факултети, от които са напусналите членове.

Напомняме, че в началото на тази година един от основните критици на сегашния ректор и кандидат на студентите за централната избирателна комисия за ректорските избори беше заплашван. Със заповед на ректора проф. Христо Бонджолов за една година от Великотърновския университет е отстранен студентът Петър Петров.

Източник: БТА

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1118 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…