„За да поддържаме мрежата от висши училища и да имаме добро образование, трябва да инвестираме в млади преподаватели във висшите учебни заведения. По ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“ ще стартираме национална програма, с която да стимулираме университетите да разработят политики за развитие на преподавателите си“. Това заяви при посещението си в Националния студентски дом министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заключителната среща по проект „Иновативни инструменти за подобряване уменията на преподавателите във висшите училища за повишаване качеството на висшето образование в България“ (BGTITHE) по програма „Еразъм +“.

Министър Вълчев допълни, че темата за развитието на преподавателите във висшите училища е от изключително значение за обществото, защото в следващите години се очаква да има недостиг на специалисти в различни области, включително и на преподаватели. „Трябва да фокусираме политиките си върху развитието на необходимите умения у преподавателите, за да бъдат по-подготвени“, допълни министър Вълчев.

Той посочи, че е необходимо да има и вътрешни политики в самите университети за квалификация и насърчаване на добрите преподаватели. Те от своя страна трябва да използват иновативни подходи, с които да мотивират студентите да развиват най-важното умение за учене през целия живот и да ги провокират да развиват творческите си умения.

В рамките на форума в зала „Галерия“ на Национален студентски дом бяха обсъдени новите цели на Европейското пространство за висше образование и резултатите, постигнати по проект BGTITHE. В срещата участваха ректори на университети, преподаватели, студенти и експерти в областта на образованието.

Проектът BGTITHE се изпълнява от екип експерти от Министерството на образованието и науката в партньорство с експерти от Центъра за развитие на човешките ресурси и 5-има национални болонски експерти. В рамките на проекта е направен анализ на използването на иновативни методи на преподаване в България. Успешните практики в преподаването и ученето са обобщени и разпространени сред висшите училища.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 428 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…