За пръв път от 2008 г. насам през следващата година се отпускат 29.4 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това каза за БТА Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети към университетите (НПСС) .

 Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществото, от медиите и студентите, припомнят от НПСС. И отбелязват, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване.

Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията в общежитията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши битови условия.

Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29.4 милиона лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната". Това са общежитията към Шуменския университет, като в недобро състояние са и сградите на общежитията във Варна и в Пловдив.

В София лошо е състоянието на 15-и блок на Националната спортна академия, както и на 7-и блок на Медицинския университет. Има студентски общежития в страната, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи председателят на НПСС. Тя каза, че в началото на 2018 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е получил целеви средства, с които прави ремонти в студентските общежития.

Иначе студентите плащат между 30 и 90 лева в общежитията, но цените зависят от това дали в тях са включени и различни консумативи.В системата на дружеството "Студентски столове и общежития" наемът за студентска стая навсякъде е еднакъв, а в общежитията, стопанисвани от университетите, цените са различни. Те зависят от това каква е базата и какви са разходите - има ли монтирани отделни електромери и водомери на всяка стая в общежитията. Затова цените в тези общежития са различни и най-високите са от около 90 и няколко лева, обаче в тях са включени и консумативите и интернета, обясни Вангелова.

Тя уточни, че такива са цените в "чисто новите общежития" на Пловдивския университет, които са най-новопостроените общежития в страната. "В тези общежития условията са прекрасни, все едно си в хотел", коментира още председателят на НПСС.

Най-ниските цени за стая в студентските общежития са между 30 и 40 лева, но това е цена само с определен консуматив и след като той се надвиши, студентите доплащат допълнително, каза Вангелова. Допълни, че по-ниски са цените на наемите в общежитията, в които има обща баня и тоалетна на етажа, а не във всяка стая.
От Националното представителство на студентските съвети искат да бъде променена и субсидията, която се дава за "леглоден и храноден" за общежитията. Вероятно тази субсидия ще бъде увеличена и това е много важно, отбеляза Вангелова.

Стипендиите на българските студенти в различните университети у нас са от 70 до 150 лева, каза председателят на НПСС. Предвижда се да има увеличение на стипендиите на студентите от българските диаспори, които учат в български висши училища. Това ще стане чрез промяна на постановление 90 на Министерския съвет и вероятно тези стипендии ще се увеличат от 150 на 200 лева, но тази корекция още не е направена, информира Вангелова.

Тя уточни, че след корекция, предложена от НПСС, университетите могат да предоставят стипендии на базата само на успеха на студентите, както и на базата на успеха и дохода. Как ще класират и колко стипендии ще дадат за двата вида възможности зависи от средствата, с които разполагат висшите училища, обясни Яна Вангелова. Тя припомни, че изтече срокът за т.нар. европейски стипендии, които българските студенти получаваха с европейски средства и те вече не се получават.

Заради това, че вече не се получават европейски стипендии, но и че отпусканите стипендии на българските студенти не са високи, повечето от тях учат и работят, коментира председателят на НПСС. Вангелова отбеляза, че например, студентите по медицина не могат да работят по време на следването си, защото то е много трудно и трябва да присъстват на лекциите. За останалите студенти в различните специалности е характерно, че повечето от тях учат и работят, защото не могат да се издържат само със стипендията. Особено е трудно на студентите в София, тъй като цените в столицата са по-високи, отбеляза Вангелова. Цитирайки статистиката уточни, че студентите от компютърните специалности в момента, в който проявят някакъв интерес и дори да имат минимален талант в тази област, веднага биват наемани на стаж или на работа, независимо, че може да са във втори или трети курс.

Източник: Дневник

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 695 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…