Национално представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) ще бъде домакин на Общото събрание на Европейския студентски съюз през май 2019 г. в София. Това се реши след среща на Борда на Европейския студентски съюз, състояла се на 30 Ноември 2018 година.

Процесът за домакинство преминава през дълга процедура и изпълнение на множество условия от страна на кандидатстващата страна.
След отлично подготвена кандидатура, лидерите на Европейските студентски организации гласуваха доверие на Национално представителство на студентските съвети в Република България за реализирането на най – важното и мащабно студентско събитие в Европа.

Кандидатурата, която представиха българските делегати от НПСС, е била сред най-високо оценените, съгласно стандартите на европейската студентска организация.
Високите резултати, които НПСС показва пред европейската студентска младеж, са подготвени от екип в състав: Васил Силяновски – Зам. – председател по международната дейност на НПСС и представител на Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Яна Вангелова – Председател на НПСС и представител на Университет „Проф. Асен Златаров” и Лидия Даскалова – член на Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и на екипа на НПСС.

Партньори, които ще подпомагат провеждането на събитието на Европейския студентски съюз в България, ще бъдат Министерство на образованието, Министерство на младежта и спорта, Съвета на Ректорите и други.
На снимката президентът на Европейския студентски съюз, г-н Адам Гайек, заедно със Зам.-председателя на НПСС - Васил Силяновски.
Европейският студентски съюз (ESU) е организация на 45 Национални студентски организации (NUS) от 37 страни. Чрез своите членове ESU представлява над 20 милиона студенти в Европа. ESU работи за обучаването и информирането на националните представители на студентите за развитието на политиките в областта на висшето образование на европейско ниво. Тъй като решенията по отношение на висшето образование все повече се вземат на европейско равнище, ролята на ESU като единствената в цяла Европа студентска платформа също нараства.

НПСС представлява най-голямото обединение в студентската младеж, чиято цел е да бъде представителна функционалност на обучаващите се над 235 хиляди студенти в страната. Сред основните приоритети на учредителите при сформиране на този мащабен форум са търсени допирни точки за общи идеологии при сформирането на национални студентски и младежки политики.
НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, специализантите и докторантите в акредитираните Висши училища в страната. НПСС се състои от делегирани представители на Студентските съвети от всички ВУ в България.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 394 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…