Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ беше домакин на третото Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) от 16 до 18 ноември 2018 г. В първата работна среща взе участие и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Висшето образование все по-трудно успява да даде тези специализирани, индивидуализирани знания, тъй като днес има много по-голямо разнообразие от компетентности, които всеки от нас трябва да придобие, за да е конкурентоспособен на пазара на труда“, заяви министърът.

Следващото Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България ще бъде през месец декември в София, заедно с церемонията по награждаване с Национален приз “Студент на годината”.

За темите на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България и други актуални теми разговаряхме с Яна Вангелова, дългогодишен председател на организацията.

UniMedia: Какво се случи през тези три дни в Шумен?

Яна Вангелова: Темите, които се обсъждаха бяха най-различни. Може би тези, които засягат всички са свързани с промени в Закона за висшето образование. Те, така или иначе, се обсъждат на работна група в МОН и Законопроекта за държавния бюджет, в частта му за висшето образование. НПСС по закон е органът, който дава и становище за тази част на законопроекта.

UniMedia: Министър Вълчев присъства на вашата работна среща. Какви бяха темите на срещата?

Яна Вангелова: Да, много интересна беше дискусията с министъра. Освен представяне на основните акценти в законопроекта за държавния бюджет и основните обсъждания на Закона за висше образование, колегите успяха да поставят и доста важни въпроси, свързани с техните общности. Въпрос, свързан с искания на студентите от частните университети – да им се даде възможност да получават стипендия. Основна дискусия имаше около участието на студентите в акредитационните комисии към Националната агенция за акредитация. Разбира се, бяха обсъдени и конкретни казуси.

UniMedia: Какви са впечатленията Ви от домакинството?

Яна Вангелова: Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” и хората в Шумен са били винаги гостоприемни. Присъствах и на откриването на академичната година на 10 септември в Шумен. Делегатите на общото събрание на НПСС със сигурност ще запомнят доброто отношение, усет към всеки един детайл и дискусиите, към които бяхме предразположени от домакините.

UniMedia: Разкажете ни за Националния приз “Студент на годината”.

Яна Вангелова: Поредното 12-то издание на награждаването с националния приз “Студент на годината” е отново под патронажа на Министъра на образованието и науката. Търсим най-добрите студенти във всички области на висшето образование. Носителят на отличието “Студент на годината” трябва да е за пример, трябва да е активен в университета, да има отлични резултати, научни постижения и да развива обществена дейност. Идеята е да популяризираме постиженията на най-добрите студенти в България.

UniMedia: Какво е журито тази година?

Яна Вангелова: Журито отново включва представители на бизнеса, експерти от Министерство на отбраната, Министерство на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, разбира се и Милена Дамянова, председател на парламентарната Комисия по образование и наука в 44-то Народно събрание.

UniMedia: До кога се събират кандидатурите и кога ще е събитието?

Яна Вангелова: Събитието се очаква около 16-17 декември, а къде точно ще бъде награждаването, ще обявим след гласуване на изпълнителен съвет. Има няколко различни варианта, които бяха обсъждани вчера на общото събрание. Ще търсим оптималния, в който ще могат да присъстват студентите, представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и на бизнеса.

UniMedia: Има ли някаква идея около въпроса с възстановяването на Националния студентки дом в столицата?

Яна Вангелова: Изминаха вече седемнадесет години от тежкия пожар, унищожил сцената на Националния студентски дом в сърцето на София, на която поколения творци са направили първите си стъпки, Студентският дом, по инициатива на Националното представителство на студентските съвети и с подкрепата на студентските организации и състави към Дома, подема кампания по възстановяването на унищожените зали и пространства за академично творчество.

Нашата идея е възстановяването на Националния студентски дом до протече в три етапа: Почистване на залите, набиране на средства за възстановяването, предоставяне на залите за безвъзмездно ползване от академичната общност. Трябва да кажа, че с доброволен труд голяма част от залите вече са почистени.

UniMedia: Имате ли идея откъде ще финансирате пълното възстановяване на залите?

Яна Вангелова: Има един фонд, който проучваме. Имайки предвид, че МОН стопанисва залите, те трябва да са водещи. Другият вариант е с откриването на дарителска сметка, но сумата е голяма! Не сме намерили дарители, но ги търсим и не сме се отказали от идеята! Не бихме приели това пространство да се превърне в поредната дискотека.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 537 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…