Вероятно с над 400 милиона лева ще бъде увеличението на бюджета за образование през 2019 г. в сравнение с плана за тази година. Както и през тази година, найголямата сума отгоре ще е за планираното увеличение на учителските заплати. За това са предвидени 330 млн. лева. Други около 30 млн. лева са предвидени за 10% ръст на възнагражденията на непедагогическите специалисти.

Това анонсира министърът на образованието Красимир Вълчев в понеделник. За сравнение през тази година средствата за образование и наука бяха с 490 млн. лева повече в сравнение с бюджетния план за 2017 г. Отново основното увеличение покри вдигането на възнагражденията на преподавателите.

"Важно е да имаме обществения консенсус, че заплатите на учителите трябва да бъдат минимум 120 процента от средната заплата за страната, защото в дългосрочен план това е най-голямото предизвикателство пред образователната ни система", коментира министър Вълчев.

"Най-голямото увеличение в училищното образование ще е за финансирането на дейностите по интереси, като до края на месеца ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование", каза Вълчев. Според него повече пари ще има и за закуски на децата в училищата.

Министърът обясни още, че университетите трябва да привлекат и задържат млади преподаватели. Той обаче отбеляза, че разликата в заплащането на младите и по-възрастните университетски преподаватели е много по-голяма от ножицата в училищното образование.

"Въпреки че средните брутни заплати във висшето образование са над 1700 лева или с 60 процента са по-високи от тези в училищното образование, има заплати на млади преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители", припомни Вълчев.

Заплатите на университетските преподаватели се определят от висшите училища и за разлика от училищното образование министерството не може да влияе на размера им. Един от източниците за изплащане на възнагражденията е субсидията от бюджета, отпускана за обучение в държавните университети. Според министъра се предвижда догодина тя да се увеличи с 40 млн. лева и да е общо 370 млн. лева.

 

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 831 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…