Въвеждат се минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в университетите и научните организации. Това предвиждат изменения в правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав, приети от Министерския съвет.

Сред изискванията са статии и доклади, монографии, публикувани в научни издания и др. Прилагането на закона след приемането му през 2010 г. без наукометрични изисквания към кандидатите доведе единствено до значително увеличаване на броя на хабилитираните. Проектът на закона за хората с увреждания е имитация на реформа Каракачанов: Фалшива новина е, че в България тайно кацат самолети с мигранти присъдените научни степени, без това да допринесе за увеличаване на научната продукция и нейната значимост в институционален и национален мащаб, сочи анализът към проекта.
Проблемът бил усложнен допълнително от липсата на достатъчно строги изисквания към професионалната компетентност и обективност на членовете на журито, както и на конкретни механизми за обективен контрол.

Според промените журитата ще оценяват дисертационния труд само на кандидатите, които отговарят на минималните национални изисквания, определени в правилника, както и на допълнителните изисквания в правилниците на висшите училища и научните организации, когато такива са предвидени.

Правителството реши още да отпусне допълнително средства за стипендии във висшите училища, в които се обучават докторанти. Това се правело за привличане и задържане на младите учени в страната, както и за реализация на докторантите като качествени преподаватели и изследователи.

Ректорите и ръководителите на научните организации трябва да утвърдят правила за разпределение на допълнителните пари. В комисиите, които ще пишат правилата, ще участват и представители на самите докторанти. Положително атестираните докторанти ще започнат да получават парите си до 2 месеца.

Източник: в.24часа

Оценете
(4 гласа)
Прочетена 1470 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…