Дали финансирането на висшето образование ще стане по-ефективно и дали то ще бъде по-качествено, ако броят на висшите училища се намали и то драстично? За да разговаряме по тази тема в студиото на "Денят започва с култура" поканихме проф. Любен Тотев, ректор на МГУ и председател на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, и Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Онова, което касае висшето образование у нас трябва да се разглежда по-задълбочено. На препоръката университетите в България да се намалят от 52 на 10 трябва да се гледа по-скоро като на мисли и идеи в тази посока. Автономията на висшите училища в нашата държава, не предполага такива намеси - дали вътрешни или външни. Това заяви проф. Тотев и допълни, че университетите у нас не са толкова много.

Яна Вангелова: Незаемането на определени бройки във висшите училища не е въпрос само на демографски проблем и на факта, че по-малко ученици завършват средно образование, а въпрос на това, че поне в последните години голям процент заминават в чужбина и не се обучават в България. Незаети традиционно в последните години остават и много важни специалности, които дават специалисти в области, в които имаме крещяща нужда от кадри. Затова водещото не бива да е математиката и да смятаме дали ще съкратим разходи, като намалим броя на университетите, а дали ще подобрим качеството на обучението.

Гостите в студиото коментираха и темата за финансирането на висшите учебни заведения и заплатите на университетските преподаватели.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Оценете
(1 глас)
Прочетена 992 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…