В края на мандата на третия кабинет "Борисов" учителите ще взимат средно чисти 1600 - 1700 лева, а директорите на училища - около 2000 лева, каза днес по Би Ти Ви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В момента средната брутна учителска заплата е 930 лв.

От 1 септември тази година заплатите бяха увеличени с 15%, като следващата актуализация ще е догодина, като този път увеличението няма да е еднакво за всички, а ще се търси диференциация. По думите на министъра възнагражденията на учителите ще се повишават на равни стъпки до 2021 г., като това ще струва на бюджета близо 1.4 млрд. лева.

Паралелно с промените в заплатите ще се направят и промени в системата на делегираните бюджети, допълни той. "Между 18 и 20% от децата, които влизат в българското училище, не владеят български език, техният дял се увеличава, отбеляза също просветният министър. Най-добрият начин да се справим с този проблем е с мотивирани учители", подчерта той.

По темата за първокласниците министърът коментира, че за приема трябва да има някакви критерии. "Какъвто и критерий да изберем, ще имаме упреци, че той е дискриминационен. Заложили сме на критерия близост до училището, смятаме, че той трябва да бъде водещ", уточни Вълчев. Той допълни, че е имало злоупотреби с адресните регистрации, основно с критерия месторабота и настоящ адрес, които се опитват да елиминират, доколкото е възможно, с принципа на уседналост.

"Трябва да имаме критерии, които да са измерими и проверими, което ще минимизира вероятността за злоупотреби. Заложените в наредбата критерии са такива", посочи министърът.

Източник: Дневник

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 935 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…